İstiridye Mantarı yetiştiriciliği

TAKİP ET

Kavak kütüğünden Karaman'da istiridye mantarı üreten Havva Çınar, hobi olarak başladığı üreticiliği anlattı

Kavak kütüğünden Karaman'da istiridye mantarı üreten Havva Çınar, hobi olarak başladığı üreticiliği anlattı.

Havva Çınar, 2 çocuk annesi 30 yaşında bir ev hanımı iken, evinin bodrum katında başladığı mantar yetiştiriciliğinde, işlevini yitirmiş kavak ağaçlarından elde ettiği kütüklerde, hiçbir kimyasal kullanmadan istiridye mantarı üretip kavak ağaçları ile aile ekonomik kazanç elde ediyor.

Hobi olarak ve kendi ihtiyaçları için başladığı istiridye mantarı üretimine 100 m2 bir yer kiralayarak 165 kütükte üretim yaptığını belirten Çınar, ekonomik gelir kaynağı haline gelen süreci şöyle anlattı:



"Uzun bir bekleyiş sürecinden sonra hasat yapmaya başladık. Ürettiğimiz mantarlar doğal ve organiktir. Hiçbir kimyasal ve katkı maddesi kullanmadan doğal ortamda üretim yapıyoruz. Yaptığımız işi severek yapıyoruz Eşimin destekleri ile birlikte onun yardımı sayesinde aydınlatma ve nemlendirme için kendi otomasyon sistemimizi kurduk.

Kavak ağacı maliyeti en ucuz ağaçtır 1 defa ekim yapılınca 1 kütükten 3 - 5 yıl ürün elde edilebilir doğaldır. Köylerde hayvancılığı bırakan kişiler ahırlarında tadilattan geçirip mantar yetiştiriciliği yapabilirler.



Kavak kütükleri kesilerek istiridye mantarı tohumunu ekiyoruz. Herhangi bir kimyasal veya katkı maddesi eklenmeyen tohumlar, yaklaşık 3-6 ay arası hasada hazır hale geliyor.

İstiridye mantarı saman pamuk artıklarından yapılabilir ve piyasadaki ürünler genelde hammaddeden kaynaklı haliyle o ürünlerin kalite ve lezzeti kütüğe oranla çok düşük olmaktadır. Ek iş olarak başlanıp esas gelir kaynağı olarak yapılabilir."



Çınar, yer problemini aşıp daha büyük bir alanda kapasiteyi arttırmayı hedeflediğini belirterek, 300m2 büyük bir alana taşınmaya hazırlandıklarını belirtti.

"Ayrıca kurutulmuş olarak ta hazırlayıp satış düşünüyoruz kurutulmuş mantarın da ayrıca bir özelliği ve lezzet değeri vardır.



Yetiştirdikleri mantarın perakende satışının yanında, şehir dışından gelen taleplere de cevap vermek isteyen Havva Çınar, sosyal medyada oluşturduğu sayfayla ile kilosunu yaklaşık 15.00 TL fiyatla satmaya hazırlanıyor.

gelir kaynağı Havva Çınar İstiridye Mantarı Karaman Kavak kütüğü mantar yetiştiriciliği