İstikbal-i Kıble Nedir ve Kıble Tayini

TAKİP ET

İstikbal-i kıble, namazı Kabe yönüne doğru kılmayı ifade etmektedir

İstikbal-i kıble, namazı Kabe yönüne doğru kılmayı ifade etmektedir. Mekke şehrinde bulunan Kabe istikameti kıble olarak isimlendirilir. Kıble, sadece Kabe binası ile sınırlı olmayıp arsasını kapsamaktadır. Yerden gökyüzüne kadar arsasının olduğu boşluk kıbledir. Namazın farzlarından birisi olan istikbal-i kıble mutlaka araştırılarak namaza durulmalıdır.

Bir Müslüman salih bir kimseye sormadan, camilere bakmadan veyahutta araştırma yapmadan namaz kılarsa, kıbleye rastlamış olsa dahi namazı kabul olmaz. Kıbleyi araştırmış ve kanaat getirdiği yöne doğru namazını kılmış kişi yanlış yöne doğru namazını kıldığını anlamış olduğunda tekrar namazını iade etmesine gerek yoktur. O halde kıble yönünün iyice araştırılması icap etmektedir. O halde kıble yönünün iyice araştırılması ve gerekirse Kıble sitelerinden istifade edilmesi gerekir. Bunun için çeşitli yöntemler kullanılabilir:

İlk yöntem kıble saati yöntemidir. Namaz takvimlerinde bulunulan şehrin kıble saati vaktinde güneşe yönelen kişi kıble cihetine dönmüş olur. İkinci olarak güneşli zamanlarda sabah güneşin doğduğu yöne doğru dönen kişinin sağ tarafı güney yönünü gösterecektir. Ülkemizde doğu illerinin güney tarafı ile batı illerinin güney doğu tarafı kıbleyi gösterdiğine göre buradan hareketle kolayca kıble yönü bulunmuş olur.

En sağlıklı yöntemlerin başında elbette pusula ile kıblenin bulunması gelir. Pusula ile kıble bulma belirtildiği üzere daha sağlıklı sonuçlar elde edilmesine vesile olur. Yalnız pusulanın kullanımının bilinmemesi, bulunulan yerin kıble açısının bilinmemesi, manyetik sapma açısı ile ilgili problemler nedeniyle çoğu kişi tarafından tercih edilmeyen bir yöntemdir. Oysa en sağlıklı yöntem yinede pusula ile kıblenin bulunmasıdır.

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi neticesinde cep telefonu veya internet ortamında çok rahat şekilde kıble yönü bulunabilmektedir.

www.kiblebulma.com sitesinde evinizin çatısına kadar inerek Google Maps uygulaması ile kıble yönünüzü çok rahat tespit edebilirsiniz. Sizin için en büyük sorunlardan birisi olan kıble yönünüzü böylece kolayca belirlemiş olursunuz. Daha fazla bilgi için ilgili siteye göz atmanızı öneririz.

İstikbal-i kıble Kıble kiblebulma.com Pusula ile kıble bulma