İdam geri mi geliyor?

TAKİP ET

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son çıkışının ardından, idam cezası yeniden kamuoyunun gündemine geldi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin son çıkışının ardından, idam cezası yeniden kamuoyunun gündemine geldi.

"İdam Cezasının hukuk mevzuatımıza tekrar alınması iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir" diyerek idam cezasının yeniden tartışılmasını sağlayan Bahçeli'nin açıklamaları, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'a soruldu. Şentop, idam cezasının bulunması gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti.



Marmaraereğlisi Adliyesinin açılış töreni için Tekirdağ'da bulunan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bir gazetecinin Devlet Bahçeli'nin idam cezası ile ilgili açıklamalarına ilişkin düşüncelerini sorması üzerine; "Çok sınırlı olarak belli suçlara mahsus olmak üzere idam cezasının bulunması gerektiği kanaatindeyim." dedi. "Tasarlayarak adam öldürme" "vahşice insan öldürme" ve "küçük çocuklara karşı işlenen cinsel suçlar" ile sınırlı kalması kaydıyla idam cezasının uygulanmasını düşündüğünü ifade eden Şentop, idam cezasının geri getirilebilmesi için bir anayasa değişikliğine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ek protokollerinin değerlendirilerek parlamentoda çalışma yapılması gerekliliğinin altını çizdi. TBMM Başkanı Şentop; "Bu konuda takdir parlamentomuzun, görüşülüp, tartışılması gereken bir konu" dedi.



Davlet Bahçeli, idam cezası ile ilgili ne demişti?

Şiddet, cinayet, taciz ve tecavüz vakalarındaki artışları "kahredici" olarak nitelendiren Milliyetçi Hareket Partisi lideri Bahçeli;

"Sabilerin, emzikli bebeklerin, henüz bıyığı terlememiş yavruların acımasızca katli insanım diyen herkesin kederlendirip yüreğini titretmektedir. Suçsuz günahsız çocuklarımızın gün aşırı medyaya yansıyan cinayetlerine, intihar süsü verilmiş kadın ölümlerine göz yummak, sessiz kalmak, tepkisiz durmak ne insani emanetlerle ne de inanç ve kültür müktesebatımızla asla bağdaşmayacaktır.

Zulme suskunlukta zulümdür. Bu karanlık tablonun aynısıyla devamı ise mümkün değildir. Acilen ve mutlaka yasal, idari, sosyolojik, psikolojik ve manevi tedbirlerin sırasıyla alınarak tatbik ve temin edilmesi gerekmektedir. Mesele insan onuruyla ilgilidir, can ve mal güvenliğiyle ilişkilidir.



Milliyetçi Hareket Partisi iç yaralayıcı gelişmeleri endişeyle takip etmektedir. Kalıcı ve köklü önlemleri almak ertelenemez bir mecburiyettir. İlk başta akla gelen ve makul bir şekilde tartışılmasında fayda bulunan cezai yaptırımların arttırılması, derinlikli ve tesirli hale getirilmesidir. Bu konuda “İdam Cezası”nın hukuk mevzuatımıza tekrar alınması iğrenç ve ilkel suçların işlenmesini caydırabilecektir.

TBMM'nin 1 Ekim 2020 tarihinde açılmasıyla birlikte milletimizin haklı beklentisi muhterem vekillerinin mutabakatıyla çözüme kavuşturulmalı, bebek katilleri, sapıklar, alçaklar, tecavüzcüler layık oldukları cezalara çarptırılmalıdır. Milliyetçi Hareket Partisi idam cezası meraklısı değildir. Ne var ki korku sınırını geçen suç ve suçlularla mücadelenin başarıya ulaşabilmesi maksadıyla içinden geçtiğimiz süreçte başkaca bir yol ve seçenek olmadığı da nettir, nitekim alternatifsizdir.



Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Karar ve iradesi üzerinde hiçbir gölgeyi kabul etmeyecektir. İdam cezasının uygulanmasında ölçülülük ilkesine bağlı kalarak, verilen cezanın işlenen suç ile denge ve orantısı kurulacak, şiddet ve dehşet selinin önü alınmış olacaktır."

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi cinayet devlet bahçeli idam idam cezası Marmaraereğlisi MHP Milliyetçi Hareket Partisi Mustafa Şentop şiddet taciz tbmm TBMM Başkanı tecavüz vakaları Tekirdağ