Hidrosefali (beyinde su toplaması) nedir?

TAKİP ET

Tıpta Semptom Graefe olarak adlandırılır. Farklı kaynaklarda batan güneşin hastalığı olarak da bahsedilir.

Beyin içerisinde beyni ve omuriliği besleyen sıvılar mevcuttur. Bu sıvının fazla üretilmesi veya az emilmesi su şişkinliğine sebep olur. Beyinde biriken su şişkinliğine hidrosefali denir. Bu hastalık beyin omurilik sıvısının artması ile oluşan bir hastalıktır.

Hidrosefali Belirtileri Nelerdir?

Beyin ve omurilik sıvısının artması ile ortaya çıkan Hidrosefali hastalığı son derece hassas ve sürekli kontrol gerektiren bir rahatsızlıktır. Her yaş grubunda farklı belirtiler gösterir. Ancak kesin bir tanı konulması için nöral dokunun incelenmesi gerekir.

Örneğin bebeklerde hidrosefali belirtisi;

Bebeğin baş çevresinde artış Kafa derisinin incelmesi Nöbet geçirme Kusma Beslenme bozukluğu Bebeğin bıngıldağında şişlik Bebekte az uyuma Tiz ve yüksek sesle ağlama Fiziksel ve motor gelişimin yavaşlaması gibi belirtiler baş gösterir.

Çocuklarda hidrosefali belirtileri ise;

Kafa içi basıncın artması ile oluşan baş ağrısı Gözlerin yukarıya doğru bakamaması Çift görme Baş çevresinin büyümesi Kusma Görme bozukluğu Yürüme ve denge kurma bozukluğu Ateş İletişim bozukluğu Zihinsel algılamada zorluk olarak çeşitli sorunlar çıkabilir.

Yetişkinlerde ise farklı belirtiler göstermektedir. Bunları;

Kişilik bozuklukları Unutkanlık İdrar kaçırma Baş ağrısı Görme ve denge bozukluğu olarak sıralamak mümkündür.

Yaşlılarda ise genellikle;

Yürüme bozukluğu İdrar kaçırma Denge bozukluğu Bunama gibi hidrosefali belirtileri gösterir.

Hidrosefali Hastalığının Nedenleri?

Hidrosefali hastalığının nedenleri yaş gruplarına göre çeşitlilik gösterir. Büyük çoğunluğu doğumsal faktörlerden kaynaklanır. Anne karnında geçirilen enfeksiyonlar, erken doğum, beyin içi kanamalar, doğum yaralanmaları bunların en temel etkenleri arasındadır. Çocuklarda ve yetişkinlerde beyin enfeksiyonları, beyin kanamaları, beyin tümörleri, ve kafa travmaları en büyük en büyük nedenlerdir. Yaşlılarda ise beyin omurilik sıvısının emiliminin azalması sonrasında beyin odacıklarının genişlemesi en büyük etkendir. Erişkin hidrosefali genellikle 60 yaşından sonra görülür.