Hazine arazileri isteyene kiralanacak

TAKİP ET

16 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tebliği, Hazine'ye ait tarım arazileri, çiftçilik yapmak isteyenlere 10 yıl süreyle kiraya verilebilmesini düzenliyor

16 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tebliği, Hazine'ye ait tarım arazileri, çiftçilik yapmak isteyenlere 10 yıl süreyle kiraya verilebilmesini düzenliyor.

Çiftçilerin talep etmediği yerlerde veya boşta kalan ekime müsait araziler olması durumunda çiftçi olmayanlara ve tüzelkişilere de tarım arazileri kiralaması yapılabilecek.



Uygulamada öncelik hakkı en az üç yıldır köyde ikamet ettiği halde hiç arazisi olmayan ya da yeterli büyüklükte toprağı olmayanlara verilecek. Uygun Hazine arazileri, yerel idarenin internet sitesinde ve hükümet konaklarında 20 gün süreyle askıya çıkarılacak. Arazinin kime kiralanacağı, form doldurarak müracaat edenler arasında yapılacak kura ile belirlenecek.

İlk yıl için tarım arazisinin rayiç bedelinin yüzde 1.5'i olarak belirlenen kira bedeli ödenecek. Ödeme, kura çekilişiyle kiracının belirlenmesi sonrası 15 gün içinde, peşin veya faizsiz dörde bölünerek, biri peşin kalanı üçer aylık dönemlerde ödenecek. Sonraki yılların ödemeleri de yine peşin veya üçer aylık dönemler halinde dört eşit taksitle yapılabilecek.



Kiracının en fazla altı ay içinde kiralanan arazide faaliyete başlaması şartı aranacak ve arazilerin kiralama amacı dışında kullanımına izin verilmeyecek. Kiralanan tarım arazilerine kesinlikle herhangi bir sabit tesis veya yapı inşa edilemeyecek. Sözleşme şartlarının ihlal edildiği durumlarda, uyarı yapılmaksızın kira sözleşmesi fesh edilecek.

İlk 10 yıllık kira sözleşmesi süresi tamamlandığında, şayet kiracı da talepte bulunur ve mevcut sözleşme yükümlülüklerine uyduğu tespit edilirse, sözleşme 10 yıl daha uzatılabilecek.

çevre ve şehircilik bakanlığı hazine Hazine arazileri hazine arazisi kiralama resmi gazete tarım arazileri tarım arazileri kiralama