HAKİMLERE VE SAVCILARA BÜYÜK ZAM

TAKİP ET

Başbakanlık tarafından hazırlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 11 bin 116 hakim ve 4 bin 828 savcı olmak üzere toplam 15 bin 944 yargı mensubu için olağanüstü bir zam hazırlığı konuşulmaya

Başbakanlık tarafından hazırlanan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 11 bin 116 hakim ve 4 bin 828 savcı olmak üzere toplam 15 bin 944 yargı mensubu için olağanüstü bir zam hazırlığı konuşulmaya başlandı.

Hazırlanan tasarıya göre 1. sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar 2.700 TL maaş artışı alacak. Hakim-savcı ve bu meslekten sayılanların (Sayıştay meslek mensupları) 1 Ocak'tan geçerli yüzde 3'lük genel maaş zammı ve 15 Ocak'tan geçerli asgari geçim indirim artışıyla  10.800 TL'ye ulaşan maaşları, bu zamla birlikte 13.500 TL'ye çıkacak. Yargı mensupları, derecelerine göre bu yargı tazminatı artışından kademeli olarak faydalanacak.

Adli yargıda 12.403, idari yargıda 1.547 hakim ve savcı görev yapıyor. Danıştay'da 504, Yargıtay'da 936, HSYK'da 163 yargı mensubu bulunuyor. Adalet Bakanlığı merkez teşkilatında 370, Anayasa Mahkemesi Raportörü 15, Türkiye Adalet Akademisi'nde ise 6 yargı mensubu düzenlemeden yararlanacak. Bu sayıya 1000 kişilik Sayıştay denetim elemanını da dahil edildiğinde ise toplam sayı yaklaşık olarak 17.000 personeli bulmakta.

Zammın konuşulmaya başlandığı andan itibaren ise kamuoyundan farklı sesler yükselmeye başladı. Özellikle yaklaşan referandum öncesi böylesine yüksek bir zammın, yılbaşı itibariyle maaşlarına %3 zam alan kamu çalışanları arasında bir huzursuzluğa sebep olduğu gözlerden kaçmıyor. Zira bir tarafta 17.000 kişilik bir personel grubundan bahsedilirken, diğer tarafta milyonlarca kamu çalışanı bulunmakta. Tabi bu rakama bir de asgari ücretle çalışan kesim de eklendiğinde, sayı oldukça çoğalmakta. Nitekim bahsedilen zammın neredeyse iki asgari ücret tutarında olması çalışanların aklında soru işaretleri doğmasına neden oluyor.

Memur Sendikaları ise şimdilik bu durum karşısında sessizliklerini korumakta. Bu zammın normal bir zam olmadığı ortadayken, memur sendikalarının tutumu ne yönde olacak o da ayrı bir merak konusu.

Tabi hal böyleyken kamu kesimine yapılan maaş zammı konusu yeniden gündeme geliyor. Çünkü memurun 1 Ocak itibariyle almış olduğu %3 tutarındaki maaş artışı, hükümet tarafından açıklanan %2,84'lük Ocak ayı enflasyon rakamıyla sıfıra inmiş durumda. Hükümet her ne kadar enflasyon farklarının maaş zamlarına yansıtılacağı taahhüdünde bulunsa da, yapılan bu tek bir kesimi kapsayan maaş zammı karşısında hükümetin yaptığı açıklamalar tatminkar düzeyde değil.

Sonuç olarak kimin ve hangi saikle böyle bir düzenlemeyi gündeme getirdiğini bilinmemekle birlikte, referandum öncesinde milyonlarca memurun incineceği ve bu düzenlemenin birçok düzensizliğe zemin oluşturacağını tahmin etmek hiç de olağan dışı değil.

2700 3. adalet bakanlığı adli yargı anayasa anayasa mahkemesi asgari ücret danıştay hakim hsk hsyk idari yargı kamu çalışanları kamusen kanun hükmünde kararname KESK khk maaş zammı memur Memur Sen memur sendikaları savcı yargıtay