Güneş enerjisinde büyük kolaylık

TAKİP ET

Çevre ve ޞehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'ne göre, binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi sistemleri, taşıyıcı sistemi etkilememek ve muvafakat

Çevre ve ޞehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’ne göre, binaların kendi ihtiyaçları için yapılacak güneş enerjisi sistemleri, taşıyıcı sistemi etkilememek ve muvafakat alınmak kaydıyla yapı ruhsatı gerektirmeyecek. Atılan bu adımla birlikte güneş enerjisindeki diğer prosedürlerin hızlanması için yapılan çalışmalarla 2018’de çatıların güneş panelleriyle dolması bekleniyor.

Bireysel elektrik üretimindeki prosedür kolaylığıyla hem apartmanların masrafları çıkacak, hem de güneşten elde edilecek fazla elektrik şebekeye geri satılabilecek. Güneş enerjisiyle apartman başına yılda 9.000 ile 10.000 lira arasında kazanç elde edilmesinin mümkün olduğu belirtiliyor. Projenin hedefinde ise 10 milyon çatı var.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Genel Sekreteri Hakan Erkan, yapılan bu düzenlemeyle, evlerin çatılarında güneş panellerinin yaygınlaşması için gereken 3-4 ana unsurdan birisinin çözüme kavuşturulduğunu belirterek,

“Belediyeden uygunluk yazısı için süre uzun sürüyordu. Yeni yönetmelikle konuya açıklık geldi. Ruhsatla ilgili tadile gerek yok dendi. Bu elimizi rahatlattı. Gittiğimizde uygunluk yazısını kolay alacağız. Belediye ayağını bu şekilde tamamladık”

Amaçlarının evlere güneş enerjisi için bürokratik sürecin iki haftada tamamlanması olduğunu ifade eden Erkan, “EPDK ve Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ile görüşüyoruz” diye konuştu.

Güneş panellerinin ucuzladığını, maliyetlerin watt başına 5 dolardan 50 cent’e kadar düştüğünü anlatan Erkan, “Bankalardan 8-9 yıla yayılan mikro kredi verilirse herkes yaptırabilecek. 2018’de çatılar hareketlenmeye başlayacak” dedi.

Erkan ayrıca, yaygınlık için emlak ve çevre vergilerinde özendirici düzenleme talep etti.

 

10.000 9.000 çevre ve şehircilik bakanlığı elektrik üretimi epdk GENSED güneş enerjisi Hakan Erkan mikro kredi