Grip ve zatürre aşısı yaptırın!

TAKİP ET

Özellikle diyabet hastaları, organ nakli olanlar, kalp-damar hastalıkları ve kanser tedavisi görenlerin, solunum yolu hastalıklarından çok fazla etkilenebileceği ifade edilerek, bu hastaların grip aşı

Özellikle diyabet hastaları, organ nakli olanlar, kalp-damar hastalıkları ve kanser tedavisi görenlerin, solunum yolu hastalıklarından çok fazla etkilenebileceği ifade edilerek, bu hastaların grip aşısını mutlaka yaptırmaları gerekliliği hatırlatıldı.

Mevsim itibari ile yaygınlaşması beklenen hastalıkların koronavirüsün etkilerini artırabileceğini söyleyen Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol; "Aynı bu salgında olduğu gibi hastalık kırılgan diye isimlendirilen gruplarda şiddetli seyreder" ifadesini kullandı.



Şenol, "Grip aşısının aslında herkese yapılması uygun olmasına karşın dünyadaki tedarik dağılımındaki kısıt nedeniyle risk gruplarına öncelikli yapılması gerekiyor. Bu yıl herkese yapılamasını istiyoruz. Grip aşıları, Türkiye'ye girişinden itibaren yaptırılmalı. Burada özellikle önemli olan risk grubundakilerin aşının geldiği ekim ayı içinde yaptırmalarıdır." diye konuştu.



Sonbaharda en çok karşılaşılan hastalıklardan bir diğerinin ise zatürre olduğunu anımsatan Şenol, eşlik eden hastalığı bulunanların yaptırmasının hayati önem taşıdığının altını çizerken, "Bu sene grip aşısında bir temin sıkıntısı olur mu, onu bilmiyoruz; olacak gibi öngörüyoruz. Zatürre aşısı ise bütün aile sağlığı merkezlerine, bazı üniversite hastanelerine çocukluk çağı aşılaması için veriliyor. Zatürre aşısı, hastanın TC numarası ve risk grubu kodu sisteme girilerek, çocukluk çağı aşılamasından alınarak risk grupları için yapılabiliyor. Risk grubunda olmayan kişilere zatürre aşısını önermiyoruz, ama arzu edildiğinde ücret karşılığında eczaneden alarak, aşı yaptırılabilecek yerlerde uygulatabilirler." diye konuştu.



Öte yandan Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle grip aşısında talep patlaması yaşandığını belirterek, geçen yıl ülke genelinde 1 milyon 150 bin aşı yapıldığını, bu yılki talebin ise 3 milyona ulaştığını söyledi.

Pandemi nedeniyle, önümüzdeki kış için grip ve zatürre aşıları talebinde büyük artış yaşandığını söyleyen Ertekin, Kovid-19 öncesinde de grip aşısı için talebin yüksek olduğunu ancak salgın ile birlikte talep patlaması olmasına karşın, aşıların henüz kendilerine ulaşmadığını belirtti.



Şu an grip aşısı talebinde bulunanların eczanelerde sırayla not alındığını kaydeden Ertekin, aşı fiyatlarının geçen yılla aynı düzeyde olduğunu ifade etti. Grip aşısı 70 lira civarından, zatürre aşısı da markasına göre 70 ila 350 lira arasında satılıyor.

Antalya Eczacılar Odası aşı fiyatları Covid-19 diyabet hastaları enfeksiyon hastalıkları Esin Davutoğlu Şenol gazi üniversitesi grip Grip aşıları grip aşısı kalp-damar hastalıkları kanser tedavisi görenler koronavirüs Kovid-19 Mehmet Ertekin organ nakli o