Geleceğimiz dağlarda

TAKİP ET

11 Aralık Dünya Dağlar Günü'nü kutluyoruz

11 Aralık Dünya Dağlar Günü’nü kutluyoruz.

Türkiye’deki dağlar büyük bir zenginliği barındırmaktadır bu nedenle, dağlarımızın biyolojik zenginliğinin korunması ve sürdürülebilirliği için gerekli tedbirlerin acilen alınması gerekir.

Dağlık alanlar, endemik bitki türleri, böcekler, kuşlar, sürüngenler ve memeliler için sığınak vazifesi görmektedir. Eteklerinde yaşayan insanlar başta olmak üzere tüm canlılar için temiz hava, su, gıda ve diğer doğal kaynaklar açısından da hayati bir önem taşımaktadır.

Dağ ekosistemleri sıcaklığı, yağışı ve dolayısı ile su döngüsünü belirleyerek, tarım, ormancılık ve turizm gibi sektörleri besler.

İklim Zirvesinin Kopenhag’da toplandığı ve dünyamızın geleceğinin konuşulduğu aynı günlere rastlayan 11 Aralık Dünya Dağlar Günü farklı bir anlam kazanmaktadır.

Küresel ısınma dünyamızı hızla tehdit ediyor. Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesi Maldivler’de Bakanlar Kurulu iki ay önce su altında toplanmıştı. Nepal Hükümeti ise aynı amaç ile geçen hafta dünyanın çatısında Everest ana kampında 5242 metrede Bakanlar Kurulu toplantısı yaptı.

Türkiye’de üzerine düşen vazifeyi derhal yapmalıdır. Enerji politikalarımız yeniden gözden geçirilmeli, termik santraller yerine ülkemiz için uygun olan rüzgar ve güneş enerjisinden daha fazla faydalanılacak yatırımlara hız verilmelidir. Karbon salınımının azaltılması konusunda kendisine yeni bir hedef belirlemelidir.

Çevre politikamız engelleme veya geçiştirme diplomasisi üzerine değil, geleceğimizi belirlemek ve çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak amaçlı olarak üst düzeyde Kopenhag’a katılmalı ve anlaşmazlıkların çözüm noktasında liderlik ve birleştiricilik görevini üstlenmelidir.

Türkiye’de, gelişmiş ülkelerin iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için anlaşmak zorunda olduğu, (1990 seviyesine göre) 2020 yılına kadar yüzde 40 ve 2050 yılında da yüzde 100 salınım azaltılması hedefleri için kendi payına düşeni hakça ve sürdürülebilir bir çerçevede gerçekleştirmelidir.

İklim değişiklikleri öncelikli olarak dağlık alanları etkilemekte ve bundan dolaylı olarak tüm canlılar da etkilenmektedir. Eğer gerekli tedbirler alınmaz ise milyonlarca canlının temel ihtiyaçlarını karşılayan dağlık alanlarımız hızla yok olacak ve hayat bitecektir. Şimdiki ve gelecek nesiller için dağlarımızı korumak zorundayız.

Başta dağlarda yaşayanlar ve dağcılar olmak üzere, doğrudan veya dolaylı olarak dağlardan yararlanan herkesin 11 Aralık Dünya Dağlar Günü’nü kutluyoruz.

Fedai Erkocaoğlu - Karaman Dağcılık İl Temsilcisi

Yazı alıntıdır. Fotoğraf: Hasan Doğan (Nevşehir Dağcılık il Temsilcisi)