Ev Isıtma Sistemleri

TAKİP ET

Ev ısıtma sistemleri, evin özelliklerine göre de değişiklik gösteren sistemlerdir. Örneğin bir müstakil evde kullanılan ısıtma sistemi, toplu yaşam içeren apartmanda bulunan daireler için kullanılmayabilmektedir.

Ev Isıtma Nedir?

İnsanlar hayatlarının büyük bir kısmını evlerinde geçirmekte olduğundan bir evin konforlu olması diğer birçok özellikten önemli olmaktadır. Özellikle 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 virüsü nedeniyle yaşanılan pandemi insanların evlerine verdikleri önemi de arttırmıştır. Bu kapsamda evdeki konforu sağlayan en önemli etkenlerden biri olan ısıtma sistemlerinin önemi de ciddi biçimde artmıştır.

Ev ısıtma sistemleri, birçok farklı yakıt ve çalışma prensibine sahip olan ve evin en verimli şekilde ısıtılmasını hedefleyen sistemlerdir. Bu sistemleri önemli kılan husus, evlerin ısıtılmasında bir yandan yüksek verimlilik amaçlanırken diğer yandan ekonomik olması hedeflenmektedir. Bu dengeyi iyi sağlayabilen ev ısıtma sistemleri günümüzde en çok tercih edilen ısıtma sistemleridir.

Ev ısıtma sistemleri, evin özelliklerine göre de değişiklik gösteren sistemlerdir. Örneğin bir müstakil evde kullanılan ısıtma sistemi, toplu yaşam içeren apartmanda bulunan daireler için kullanılmayabilmektedir. Dolayısıyla bir evin müstakil mi yoksa apartman dairesi mi olduğu, hangi enerji kaynaklarının altyapılarının bulunduğu (bazı bölgelerde hala doğalgaz altyapısı bulunmamaktadır), enerji kaynaklarının maliyetleri ve ısıtılacak alan büyüklüğü gibi birçok husus ev ısıtma sistemlerini seçerken önemli unsurlardır. Dolayısıyla ev ısıtma sistemlerini tercih ederken kişilerin uzman yardımı alması ve evinin ihtiyaçlarına göre sistemlere başvurmaları tavsiye edilmektedir.

Ev Isıtma Sistemleri

Evlerde kullanılan birçok ısıtma sistemi mevcuttur. Ne var ki bunlardan en yoğun kullanılanı doğalgazlı merkezi ısıtma sistemleri, yerden ısıtma sistemleri, elektrikli merkezi ısıtma sistemleri, sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemleri, LPG’li merkezi ısıtma sistemleri, odunlu ısıtma sistemleri ve güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri olarak sıralanmaktadır.

Doğalgazlı Merkezi Isıtma Sistemleri

Türkiye’de yerleşik hale gelen doğal gaz altyapısı ile birlikte en çok kullanılan ev ısıtma sistemleri haline gelen doğal gazlı merkezi ısıtma sistemleri, özellikle şehirleşmenin çok olduğu şehirlerde %75-%85 oranların kullanılan sistemlerdir. Doğal gazlı merkezi ısıtma sistemlerinde renksiz, kokusuz ve yüksek kaloriye sahip olan doğal gaz kullanılmaktadır. Doğal gaz yakıldığında kül, kükürt veya karbonmonoksit gibi zararlı maddeleri oluşturmadığından temiz bir yakıt olarak da nitelendirilebilmektedir.

Doğal gazlı merkezi ısıtma sistemlerinde maliyet biraz yüksek olsa da konfor açısından en konforlu yakıtlardan birisidir. Ayrıca doğal gazlı merkezi ısıtma sistemleri özellikle sitelerde ve apartmanlarda tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise büyük alanlarda tasarruf oranı artmakta olan doğal gazın konfor seviyesi de korunmaktadır. Bu nedenle merkezi ısıtma yakıtı olarak doğal gaz kullanan binalarda hem uygun fiyatlı hem de verimli ısınma sağlanabilmektedir. Ancak müstakil evlerde maliyet artmaktadır.

Yerden Isıtma Sistemleri

Alttan ya da diğer adıyla yerden ısıtma sistemleri, günümüzde en verimli ısıtma sistemlerinden birisidir. Yerden ısıtma sistemlerinde zemin döşemesinin altından geçirilen elektrik hatları ya da su boruları sayesinde ısınma sağlanmaktadır. Bu yöntem, oldukça kullanışlı ve şık bir yöntemdir.

Yerden ısıtma sistemleri, özellikle başka ısıtma sistemlerinin yeterli olamadığı durumlarda takviye ısıtma sistemi olarak verimle kullanılmaktadır. Örneğin odun sobası ile ısıtılan bir yapıda ısınma sağlamayan bir alanda lokal yerden ısıtma sistemi aracılığıyla kolaylıkla ısınma sağlanabilmektedir. Bununla birlikte yapının tümünde de kullanıldığında aynı tasarruf ve verim seviyelerini sağlamaktadır.

Elektrikli Merkezi Isıtma Sistemleri

Bir diğer ısıtma sistemi de elektrikli merkezi ısıtma sistemleridir. Bu sistemde ısı pompaları aracılığıyla ısıtma sağlanmaktadır. Isı pompaları, çevrede bulunan ısının emilerek daha yüksek sıcaklıkta olacak şekilde ısıtılacak ortama sunulması prensibi ile çalışan mekanizmalardır. Isı pompaları bir nevi klima gibi çalışan ısıtma cihazlarıdır. Bu cihazlarla dış alandan alınan hava ısıtılarak iç alana sunulmakta ve ısınma sağlanmaktadır.

Bu sistem daha çok müstakil evlerde, iş yerlerinde ya da otellerde kullanılmaktadır. Yapısı gereği apartmanlarda veya sitelerde kullanılması pek mümkün olmayan elektrikli merkezi ısıtma sistemleri hem verimliliği hem de elektrik tasarrufu sayesinde büyük mekanların en önemli ısıtma tercihlerdendir.

Sıvı Yakıtlı Merkezi Isıtma Sistemleri

Sıvı yakıtlar, genellikle fosil yakıtlardan olan motorin, marin dizel oil ya da fuel-oil gibi yakıtlardır. Bu yakıtlar kullanılarak ısınma sağlanan sistemlere sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemleri denilmektedir. İlgili yaktılar, ham petrole göre çok daha verimli ve ısıl değeri yüksek yakıtlar olduklarından ısınma ihtiyacında kullanılmaları oldukça mantıklıdır. Ne var ki bu sistemler kullanım açısından en maliyetli ısıtma sistemlerinden birisidir.

Sıvı yakıtlı merkezi ısıtma sistemlerinde balkon ya da teras türü açık bir alana yakıt tankı kurulmaktadır. Bu tank bittikçe içerisinde kullanım sıvı yakıt koyulmaktadır. Bu tanktan yakıtı alarak yakan mekanizma ise ısıtılacak odanın ya da alanın olduğu kısımda bulunmakta ve yakım sırasında gerçekleşen ısı üretimiyle ısınma sağlanmaktadır.

LPG’li Merkezi Isıtma Sistemleri

LPG’li ısıtma sistemleri de sıvı yakıtlı ısıtma sistemleri gibi bir tank kullanarak ısıtma gerçekleştiren sistemlerdir. Bu sistemlerin sıvı yakıtlı sistemlerden tek farkı, yakılan ürünün sıvı yakıtlar değil de LPG olmasıdır. Bu benzerlik nedeniyle maliyetler de aynı sıvı yakıtlı sistemlerde olduğu gibi yüksek seviyelerde olmaktadır. Bu sistemler genellikle müstakil evlerde ve yapılarda kullanılmakta olup apartmanlara çok uygun sistemler değildir.

Odunlu Isıtma Sistemleri

Her insanın gözünde nostaljik bir görüntüye sahip olan odun sobaları, aslında en eski ısınma sistemlerinden biridir. Odun kullanılarak kullanılan sobalar, şömineler ve kazanlar, günümüzde kullanılan ısıtma sistemleriyle aynı amaca hizmet etmektedir.

Odunlu ısıtma sistemleri genellikle diğer ısıtma sistemlerinin ulaşamadığı ya da ulaşmasının çok maliyetli olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise hem maliyetinin yüksek olması hem de sistemin külfetinin yüksek olmasıdır. Yine de diğer seçenekler mümkün olmadığında odunlu ısıtma sistemleri en kullanışlı ısınma sistemlerinden birisidir.

Güneş Enerjisi ile Isıtma Sistemleri

Güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri, güneş panelleri denilen mekanizmalar sayesinde üretilen enerjinin ısınma amacıyla kullanılmasını içermektedir. Bu sistemlerde kullanılan güneş panelleri, içerdikleri özel hücreler sayesinde güneşin ısısını emmekte ve bunu ısıtılacak ortama göndermektedir. Bu sistemler genellikle güneşin çok görüldüğü yerlerde kullanılmakta olup şehir merkezlerinde kullanılması pek mümkün olamamaktadır. Ayrıca başlangıç maliyetlerinin de diğer sistemlere göre yüksek olması sebebiyle güneş enerjisi ile ısıtma sistemleri ancak yazlık bölgelerde kullanılan sistemler haline gelmiştir.  

Kaynak: https://www.entalpiproje.com/mustakil-ev-isitma-sistemlerinin-cesitleri-nelerdir/