Ermenek faciası için sıcak gelişme

TAKİP ET

2014 yılında Ermenek'te bir kömür ocağında gerçekleşen ve 18 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan maden faciasıyla ilgili olarak yerel mahkemenin verdiği cezaları az bulan madenci yakınlarının yap

2014 yılında Ermenek’te bir kömür ocağında gerçekleşen ve 18 işçinin hayatını kaybetmesine sebep olan maden faciasıyla ilgili olarak yerel mahkemenin verdiği cezaları az bulan madenci yakınlarının yaptığı itiraz sonucunda, Ankara Bölge Adliyesi 12. Ceza Dairesi’nde yapılan duruşmada halen tutuksuz yargılanan kömür işletmesi müdürü ve hissedarı Abdullah Özbey’in yeniden tutuklanmasına karar verildi.

Özbey, yaşanan facianın devamında tutuklanmış ve geçtiğimiz yıl tahliye olmuştu. Özbey ayrıca tutuksuz yargılandığı davada 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2'si tutuklu 16 sanığın 'Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma' suçuyla yargılandığı dava 19 Temmuz 2016 tarihinde yapılan duruşmayla karara bağlanmıştı. Karar duruşmasında; tutuklu sanıklardan Has ޞekerler Madencilik ޞirketi sahibi Saffet Uyar 13 yıl 9 ay, Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi teknik nezaretçisi tutuklu Ali Kurt 13 yıl 9 ay, 'resmi belgede sahtecilik' suçundan da 2 yıl 1 ay ceza aldı.

Yaşanan facianın ardından tutuklanan ve 4 Mayıs 2016’da tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen madenin ruhsat sahibi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesinin o dönem müdürlüğünü yürüten ve aynı zamanda hissedarı da olan Abdullah Özbey, 11 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz olarak yargılanan diğer sanıklardan Has ޞekerler Madencilik şirketinin maden mühendisleri Cemile Karaca 6 yıl 8 ay, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan ve hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılan ancak halen yakalanamayan Yavuz Özsoy 18 yıl 9 ay, iş güvenlik uzmanı Engin Yetim 5 yıl 6 ay, barut biriminde görevli işçi Naci Özsoy, 'Evrakta sahtecilik' suçundan 3 yıl 1 ay hapis cezası aldı.

Ayrıca dava sonucunda Nuray Yetiş, Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Müdürü Mehmet Zeybek ile eski yönetici ve çalışanlar Hayrettin Kirazcı, Hüseyin Hüsnü Özbey, Ojen Ünlü, Cemal Demircioğlu, ޞerafettin Zeybek, Ahmet Dağdeviren, Mustafa Ayan beraat etti.

Ankara Bölge Adliyesi 12. Ceza Dairesi tutuksuz yargılanan sanık Abdullah Özbey hakkında verdiği yeniden tutuklama kararında,  'kaçma şüphesinin giderilmemiş oluşu, atılı suçla ilgili olarak kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması ve devam etmesi, bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı konusunda oluşan kanaat' gerekçesini gösterdi.

Mahkeme ayrıca Saffet Uyar ve Ali Kurt’un tutukluluk hallerinin devamına, halen yakalanamamış olan Yavuz Özsoy’un da yakalanmasına karar verdi.

12. Ceza Dairesi 18 işçi Abdullah Özbey Ali Kurt Ankara Bölge Adliyesi Cemile Karaca Cenne Engin Yetim ermenek Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi Has Şekerler Madencilik Hayrettin Kirazcı Linyit Kömürü maden faciası Mehmet Z