EMLAK SAHİPLERİ BU HABERE DİKKAT

TAKİP ET

Önümüzdeki Mayıs ayı itibariyle tüm binaların alım satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak

Önümüzdeki Mayıs ayı itibariyle tüm binaların alım satım ve kiralamalarında Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı zorunlu olacak. Buna göre bir evi satın alan ya da kiralayan vatandaşlar kullanacakları binanın enerji sınıfını öğrendiklerinden, bu duruma göre alıp almama ya da kiralayıp kiralamamak tercihinde bulunabilecek.

Bu da emlak sektöründe enerji sınıfı yüksek binaların tercih sebebi olmasını kolaylaştırırken, bu binalara olan talebin de artacağı öngörüler arasında. Tabi bu durum konut fiyatlarına da yansıyacak. Yani bir vatandaş bir yandan enerji tasarrufu yaparken bir yandan da sahibi olduğu konutu değerlendirmiş olacak.

Uzunca bir zamandır elektrikli eşyalarda uygulanmakta olan enerji tüketimi/verimliliği çizelgesi bundan böyle binalarda da kullanılmaya başlayacak. En düşük enerji birimi C Sınıfı olarak adlandırılacağından bu, o binanın enerji tüketiminin oldukça yüksek olduğu anlamına taşıyacak. B Sınıfı ve A Sınıfı olarak da gruplandırılacak bu sınıflandırmada A Sınıfı en yüksek enerji verimliliğine sahip birim olarak anlaşılacağından, bu binaların değeri de büyük oranda artış göstermiş olacak.

Tabi binanızın enerji kontrolünde çıkan sonuç sizleri ürkütmemeli. Çünkü binanızda uygulayacağınız mühendislik çalışmalarıyla binanızın enerji sınıflandırmasındaki durumunu yükseltmek kendi elinizde. Yani A sınıfına yükselmek için, elektrik, mekanik, mimari ve yalıtım özelliklerinin çok iyi duruma getirilmesinin yanında güneş, rüzgar ve toprak gibi enerji kaynaklarından yararlanılması gerekiyor.

Bir de Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi konusu var ki bu oldukça önemli. Zira bu belgenin düzenlenmesi sırasında yapılacak usulsüzlüklerden bina sahibi ya da yönetiminin sorumlu tutulacağından, kanunlara uymayan bina sahipleri ve enerji firmaları için çok ciddi ve ağır yaptırımlar söz konusu.

Eski bina için EKB yaptıracaksanız, firmanın mutlaka eski binalar için yetkisinin olup olmadığını öğrenmeniz gerekmekte. ޞu anda eski binalar için yetkili firma sayısı 30 civarında. Yeni binalar için yetkili firma sayısı ise binlerle ifade edilecek kadar çok. Bu nedenle eski bina ve yeni bina EKB'leri arasında ciddi fiyat farkları olabilir.

Enerji Kimlik Belgesi'nin ibrazı 2017'den sonra tüm binaların alım-satım ve kiralama işlemlerinde zorunlu olacak. Herkes aldığı ya da kiraladığı yapının Enerji Sınıfının ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek. Ayrıca bu tarihe kadar Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların EKB kimlikleri olmadığı tapu işlemlerinde de görüleceğinden, enerji konusunda duyarsız kalan vatandaşlara ait bu binaların satışı da zorlaşacak.

Enerji Kimlik Belgesi hesaplamaları Çevre ve ޞehircilik Bakanlığına bağlı, online çalışan BEP-TR programı ile yapılıyor.

A Sınıfı alım satım B Sınıfı BEP-TR bina sahibi bina yönetimi C Sınıfı EKB enerji kaynakları enerji kimlik belgesi enerji kontrolü enerji tüketimi enerji verimliliği kiralama Kiralık kiralık daire kiralık ev sahibinden satılık satılık daire satılık ev