Doğukışla'da neden su yok?

TAKİP ET

Karaman'da temeli yıllar önce atılan ve Karaman'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı iddia edilen İbrala Barajı İçme Suyu Projesi hayata geçer geçmez, Karaman'ın nur topu gibi bir su sorunu oldu

Karaman'da temeli yıllar önce atılan ve Karaman'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacağı iddia edilen İbrala Barajı İçme Suyu Projesi hayata geçer geçmez, Karaman'ın nur topu gibi bir su sorunu oldu.

Projenin yapım aşamasında başlayan sorunları, ne projeyi tamamlayan firmanın, ne Karaman Belediyesinin, ne de DSİ'nin çözmeye gücü yetmedi. Karaman 50 gündür su sıkıntısı çekiyor. Üstelik "50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak" denilen proje hayata geçmişken...

Karaman'da en çok da Doğukışla bölgesinde yaşanan su kesintileri, vatandaşların yoğun şikayetlerini de peşi sıra getirdi. Karaman Belediyesinden tatminkar bir cevap alamadığını ya da artık telefonlara cevap veren olmadığı için hiç cevap alamadığını ifade eden vatandaşlar, CİMER'e ve ulaşabildiği tüm basın kuruluşlarına derdini anlatma çabasındalar. İstedikleri de ya bir muhatap bulmak ya da bir yetkili ağızın çıkıp bir resmi açıklama yapması.

Belediye'nin hangi departmanını, hangi numarayı arıyorlar da cevap alamıyorlar bilmiyorum ancak, son 1 aydır basın kuruluşu olarak bize gelen şikayetleri, yardım taleplerini, tepkileri, isyanları ve kızgınlık ifadelerini düşününce, belediyede vatandaşla muhatap olmak durumundaki personelin karşı karşıya kaldığı durumu, az çok tahmin edebiliyorum.

Böyle olmamalı elbette. Ne ilgili personelin, işi gereği de olsa bu şekilde vatandaşla karşı karşıya bırakılması, ne de vatandaşı böyle bir bilinmez sorunu yaşamak zorunda bırakmak doğru değil.

Sayın Çalışkan'ın vatandaşın şikayetlerinden ve su ihtiyacının mevsim itibari ile de daha fazla ötelenemezliğinden habersiz olabilmesi mümkün değil. Hangi düşünce ile sayın Başkan veya görevlendireceği bir yetkili su sıkıntısının gerekçelerini net bir şekilde vatandaşa anlatmıyor, anlayabilmiş değilim. Hani provokasyonlara ortam sağlamamak için desem; asıl bu şekilde bir belirsizlik, vatandaşın daha kolay provoke olmasına olanak sağlıyor ki; su sorununu, Trump teröristine kadar bağlayanları görüyoruz.

Bu belirsizlik ortamının doğmasına, yapılacak açıklamada Karaman'da bir içme suyu sorunu olduğunu anlatmak yerine, su sıkıntısının çözüldüğünün duyurulduğu bir açıklama yapmayı tercih etmelerinin neden olduğunu tahmin ediyorum. Ancak görünen o ki, vatandaşın su ihtiyacını gideremeden geçirdiği her dakika, sinirlerin gerilmesine, tepkilerin büyümesine neden olduğu gibi, bunu belediyeye ve veya Ertuğrul Çalışkan'a karşı kullanma beklentisinde olan pek çok fırsatçıya, daha çok malzeme veriliyor.

Gelinen bu noktada, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan'ın veya yetkilendireceği bir ilgilinin, en kısa sürede vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor. Durum ne kadar kötü olursa olsun, ne kadar belirsiz olursa olsun. Vatandaşın bunu yetkili bir ağızdan duymaya hakkı var.

Dün kendi imkanlarımla, biraz da emri vakiler yaparak su sorununu araştırdım. Şahsi çıkarlarım için bile hemen hemen hiç kullanmadığım ve kullananlardan da nefret ettiğim gazeteci kimliğiyle, 5 bilgili ancak, yetkisiz kişiyle görüşüp bilgi aldım.

Görüştüğüm bilgili ancak yetkisiz kişiler, gayrıresmi olmak kaydı şartı ile sorunu ve durumu anlattı. Bir kısım bilgiler bende kalmak şartıyla Karamanlıları konuyla ilgili bilgilendirmek için de kaleme alma ihtiyacı hissettim. Öyle ya yetkili biri çıkıp anlatmazsa, iş kamuoyunu bilgilendirme görevinde olan bize düşüyor.

İşte özetle Karaman'ın su sorunu

İbrala Barajı'nda kurulan ve yukarıda da altını çizdiğim "Karaman'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak" olan tesiste, ihaleyi alan ilk müteahhit firmadan başlayan sorunlar, işi tamamlayan firmayla da tamamen çözülebilmiş değil. Dolayısı ile arızalar ve bir takım sorunlar nedeniyle şu an için buradan Karaman şehir şebekesine su verilmesi durdurulmuş durumda.

Bu tesisin hayata geçmesinden önce kullanılan su kuyularımız ise, zaten kapasite sorunu yaşadıkları için, İbrala Barajı İçme Suyu Tesisine gerek duyulmuştu. Üstüne bir de mevsim itibari ile tarımsal sulamaların artması yüzünden, o can simidi olarak sarıldığımız kuyuların seviyeleri de oldukça düşmüş durumda. Şu anda Karaman'a içme suyu bu kuyulardan veriliyor, ancak düşük seviye nedeniyle, şebeke suyunun tüm musluklara ulaşması mümkün olmuyor. Hal böyle olunca, Doğukışla ve benzeri bölgeler başta, şehrin tüm yüksek kesimleri ve yüksek katları, susuzlukla karşı karşıya kalmış durumda.

Karaman Belediyesinin su problemini çözmek için çalışmalar yürüttüğünü, bu çalışmaların içinde İbrala Barajı İçme Suyu Tesisinin müteahhit firması, Devlet Su İşleri, Sağlık Müdürlüğünün de olduğunu belirtmeliyim ki, kimsenin aklına en azından çalışmalarla ilgili, herhangi bir savsaklama ya da ciddiyetsizlik olduğu düşüncesi gelmesin.

Netice itibari ile Karaman'da su sıkıntısı başladı, devam ediyor ve maalesef çözüleceği kesin tarihi de kimse bilmiyor. Çalışmalardan alınacak neticeler bu süreyi belki daha da uzatacak, belki de bir kaç güne kadar ortadan kaldıracak. Bekleyip görmekten başka çaremiz de görünmüyor.

Geldiğimiz bu noktada, suyun değeri, tasarrufun gerekliliği gibi konularla kimseye ahkam kesmek niyetinde değilim ancak, altını çizmeden de bu yazımı bitirmek istemediğim bir konu var: Mısır üreticileri, Karaman'da mısır üretimi ve tarımsal sulama konularının, acilen masaya yatırılması gerekiyor.

Hepinize su, dolar ve hiçbir konuda sorun yaşamayacağınız günler diliyorum...

CİMER doğukışla dsi gazeteci kimliği ibrala barajı İbrala Barajı İçme Suyu Projesi içme suyu sorunu Karaman Karaman Belediyesi provokasyon su kuyuları su sorunu trump