Dilin kimliği

TAKİP ET

"Türkçe" Öyle ki bir beyliğin kuruluşu dili ile özdeşleşmiştir

"Türkçe" Öyle ki bir beyliğin kuruluşu dili ile özdeşleşmiştir. Dilin varlığı kültürü, biçimi gelişimi, seyri, ortaya çıkan bir uygarlığın da simgesi olmuştur.

Her insanın kimliğinde dilin yeri anlam ve önemi vardır. Kişinin dünyasına yansıyan, kendisinin ardında neler olduğunu anlatan. Dilinde buluruz onun renklerini duygularının kıpırdanışını sessizliğini. Diline gelenler dilinde dönenler kendisidir aslında.

Dilimiz kendimizi yansıtan yüzümüzdür. Yaşamın neresinde olduğumuzu yaşam biçimimizi gündelik hayatının içindeki yerimizi içerir. Dilimiz, toplumsal ve kültürel hayatı, yaşamı, ortamı, tarihsel dokuyu, bize bizi anlatır. Yani dildeki sözler eninde sonunda tarihsel birikim ve biziz. Bizler de dilin kimliğini var eden taşıyıcılarıyız aynı zamanda. Tarihi dile getirmek dil ile yansıtmak yaşanılan zamana getirmek taşımak da bizim görevimizdir. Bir milliyetçi olarak geçmiş ile geleceği yan yana getirip kendi dilimize sahip çıkmak.

Muammer Baran geliyor aklıma o Türkçeyi güzel kullanmaya ayrı bir önem veriyordu. O duygularını dile getirirken kaybolan Türkçemizi geri getirme gibi bir de telaşı vardı.

Kentin dokusunu da var eden değerdir dil. Dil soluk alıp verdiğimiz kuşaktan kuşağa aktarılan değişen ağızlardır, şivedir, lehçedir. Dili anlamak dili konuşmakla gerçekleşir.

Dil bilinci, dilin sahiplenilmesinin kapısını aralayan Karaman. Dilin bilinçli kullanımı için biz Karaman halkına da görev düşmektedir. Çünkü dilin kurtuluşu korunması insanların emek ve çabasıyla gerçekleşir. Şehirler özel mekanlar, yemek kültürü, giyim kuşamı, işyeri tabelalarıyla.

Maalesef dilimizi etkileyen gerçekler öyle bir sürece gelip dayandı ki uygarlığın varlığı dil. Dilimizin gelişmesine çok büyük bir sekte vurdu. Bunu önemsemeyen uygarlığın ardına sığınan arka planda kalmak isteyen ayrıca bu da ekonomi dili diyen öyle de değerlendirenler var.

Dilimize giren yabancı kelimeler dilimize vurulan bir darbedir. Dili bütününden uzaklaştıran dilin renkliliğini yozlaştıran dili gerileten pek çok yabancı kelime de kullanılmaktadır. Dilin tarihsel dokusunu değiştiren uygarlığa modern çağa kavuşma noktasında dili sekteye uğratan yabancı kelimelere karşıda mücadele de ortak olmalıyız. Hep birlikte ortak kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız.

Türk Dilinin Başkenti olarak ünlenmiş bir şehirde dilin mekanı dilin doğduğu yerde, dilin kimliğini var eden değerlere sahip çıkmalıyız. Diline Türk dilinin başkenti olarak Karaman sahip çıkmazsa başka hangi il sahip çıkabilir? Tarihler boyunca bu dil bizimle iç içe geçmiş Karaman'ımızın da kimliği olduğu sürece.

https://yazarimben1.blogspot.com.tr