Devren Satılık

TAKİP ET

Esnaflığı seçen kişi zorluklarla piyasa ile mücadele etmesini bilecek

Esnaflığı seçen kişi zorluklarla piyasa ile mücadele etmesini bilecek. Önceki işine son noktayı koyup da bu işe atılırken hem şahsi kapasitesini hem de işinin gelir ve giderlerini hem de piyasanın alım gücünü hesap edecek.

Kendisi neden bu iş kolunu seçmişti? Potansiyel müşterisi var mıydı? Dükkanını olduğu civarda da kendi işinden yapan esnaf sayısı ne kadardı? Gözünü iki tarafa çevir bir bak eskiler nereye kaybolmuşlardı? Devreden neden devir etmişti?

Ya o piyasadan ismi silinenler? Hemen "cop" diye piyasanın içine atlamak yerine piyasanın da cazibesine kapılmadan silinmeden ayakta kalabilmenin hesaplarını yapmadan, hiç boşuna da kendine bahane veya gölge arama. O devir aldığın dükkanı devirenler seni de devirebilirler zira. Sonra sen de asarsın kapına ’’Devren satılıktır,’’ diye bir levha.

Ama bu levhadan çevremizde o kadar çok var ki Molla Fenari Caddesinde Kirişçi Mahallesinde Fenari Mahallesinde, Yunus Emre Caddesinde tam yolumuzun üzerinde ay demeden biri kapatıyor diğeri geliyor açıyor. İçini tadilat yenileme kendi tasarım ve modelleriyle yapacağı işine uygun olarak bazılarının ömrü altı ay bazılarının bir yıl can çekişe çekişe bakmışsın ki o da yazmış dükkanına devren satılık. Üstelik işin de resmi prosedürlerini hepsinin yerine getirmiş işyeri ruhsatlı belgeli kapısı da açık lakin gelen giden olmuyor.

Bu dönüşüm ve devir işlerinde de bu karanlık dönemde de bir para sirkülasyonu var mıydı? Evet vardı. En çok kazananlar tadilatçılar teşhir levhaları yazanlar diyeceğim ki ara boşlukta arasatta da illaki birileri kazansın bu da bize bir teselli olsun.

Sistematik bir şekilde her mahalleye koca koca işyerlerini kurmuş büyük Avm’lerden küçük esnafa ekmek kalmıyor. Basit usulle çalışan esnaf kan ağlıyor. Bırakalım onları inceldiği yerden kopsun, bırakalım onlara can suyu vermeyi, bırakalım onlarda ne hali varsa görsün demek için.

http://yazarimben1.blogspot.com.tr/