Define avcıları tarihimizi yok ediyorlar

TAKİP ET

Her metrekaresi tarih ve tarihi değerlerle dolu Madenşehri Köyü, tarihi eser kaçakçılarının verdiği zararla günden güne yok oluyor

Her metrekaresi tarih ve tarihi değerlerle dolu Madenşehri Köyü, tarihi eser kaçakçılarının verdiği zararla günden güne yok oluyor.

Erken Hristiyanlık ve Hititler dönemine ait yerleşim yeri olan Karadağ'ın kuzeyindeki tarih yatağı Madenşehri, 1976 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı. Açık hava müzesi durumundaki köyde yeni ev yapımına izin verilmediği gibi, mevcut evlerin tamiratı bile yasal olarak mümkün değil.

Ancak IV. ve IX. yy Bizans dönemi kilise, manastırlar ve mezarların bulunduğu Karaman'ın göz bebeği sayılabilecek tarihi köy tarihi eser kaçakçıları, defineciler tarafından talan ediliyor.

Geçtiğimiz hafta da devriye görevi yapan jandarma kuvvetleri Binbir Kilise olarak adlandırılan yapılardan birinin çatı duvarının hilti kullanılarak delindiğini, izinsiz kazı ile yapının tahribe uğradığını tespit etti.

Kaçak kazı yaparak Binbir Kilise'ye zarar veren kişi ya da kişilerin yakalanması için çalışma başlatıldı.

Açık hava müzesi Binbir Kilise Bizans dönemi defineci Erken Hristiyanlık Hititler izinsiz kazı kaçak kazı Karadağ Karaman kilise Madenşehri Köyü manastır mezar sit alanı tarihi eser kaçakçıları