Çöp konteynerleri kaldırılmalı

TAKİP ET

Şehir içi görüntüsünü bozan çöp konteynerleri

Şehir içi görüntüsünü bozan çöp konteynerleri. Her birinin etrafa saçtığı pis koku yazın sıcaktan yanından geçemediğimiz ve mikrop yuvasına dönüşen hali ile yağmurda yaşta içinde ıslanan atıklarında geri dönüşümde kullanılmasını imkansız hale getiriyor. Konteynerlerin yağmur ve kar sularıyla ıslanan atıklar da su miktarının da çoğalmasıyla yollara sızıntı şeklinde akmasıyla kötü bir görüntü veriyor, çevreye zarar veriyor. Diğer zamanlar da konteynerlerdeki geri dönüştürülebilir atıklar diğer atıkların arasına karıştığından kullanılamaz hale geliyor.

Bir de o konteynerlerin içine eğilen atık toplayan insanlar var. İçler acısı yazık diyebileceğimiz aynı zamanda da duacı olduğumuz insanlar. Onlar da olmasa geri dönüşümde bu kadar yol kat edemeyecektik. Lakin olması gereken bu mu? Böyle mi olmalı? Şehirciliğe modern bir şehirciliğe yakışan bu mudur? Çöpten ekmeğini kazananların görüntüsü konteynerlerin görüntüsü sizlere hiç rahatsızlık vermiyor mu? Atık toplayıcıları bana göre daha güzel ve şerefli bir kategoriye konulmalı. Onlara tek tip bir kıyafet ve topladıkları atıkları taşıyabilecekleri yine tek tip, bisikletli arkasında dikdörtgen şeklinde kasası olan "atık toplama aracı" verilmeli. Onlar bir sistem içine oturtulmalı ve onlara bir ad verilmeli "Geri dönüşüm işçisi" Belli bir yere bağlı olmalı, belli bir yerden yönetilmeli. Yakışmıyor, şehirleşmeye yakışmıyor bu görüntüler çöp konteynerinin içine elini uzatan ve oradan atık toplayan kişi, iç sızısı, gönül yarası, acıklı bir manzara ama bunu tersine çevirebiliriz elimizde olan şeyler bunlar yapabileceğimiz şeyler bunlar.

Çöp konteynerlerine atık atmak zahmetsiz ve kolay geldiği için hemen "At kurtul" yapılıyor. Cadde meydan ve sokaktaki atık konteynerlerine sadece ev ve işyerlerinde oluşan evsel atıklar değil ambalaj atıkları kül, tıbbi atıklar tehlikeli atıklar, inşaat molozu, yatak yorgan dolap beyaz eşya ve park bahçe atıkları gibi daha pek çok çeşit de çöp atılıyor. Yol kenarlarında cadde ve sokaklarda atık konteynerleri de olduğu sürece tehlikeli ve tehlikesiz geri dönüştürebilir dönüştüremeyen her türlü atık da konteynerlere atılmaya devam edilecek. Bu atıklar da insan ve çevre sağlığına uygun olmayan şekilde de toplanmaya devam edecek.

Çöp konteynerleri kaldırılırsa insanlar sürekli atma alışkanlığından vazgeçecekler. Bunun yerine, insan ve çevre sağılığına önem veren sınıflandırılmış çöp atık toplama sistemi kurulabilir. Cadde sokak ve meydanlar temiz olması için çöp konteynerleri sokaklardan mahallelerden kaldırılmalı (plastik, kağıt, organik atık, diğer kirli maddeler, pil ve tehlikeli atıklar, kullanılmış atık yağ) için sınıflandırılmış atık kutuları yerleştirilmeli.

Karaman halkı her şeyin en iyisine layıktır. Karaman halkının evsel atıkların sınıflandıracak kaynağından toplanmasına potansiyel gücü vardır. Çünkü halkımız çağın gerisinde kalmak istemiyor. Modern çağın temizlik anlayışına uygulamalarına bizzat taraftar olmak istiyor.

Bir insan günde 1 kilodan fazla atık üretiyor. Her bir birey attığı çöpün atığın sorumluluğunu almalı. Üstlenmesi şart. Yere çöp atmak yerine ayrıştırarak atmak. Ayrıca atıklar kaynağından sınıflandırılarak toplanırsa atık miktarının toplanmasındaki verimde de artış gösterecektir.

https://yazarimben1.blogspot.com.tr