Buket Çarbaş'a üçüncülük ödülü

TAKİP ET

KMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr

KMÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Buket Çarbaş, SolarSensPest projesi ile, üçüncülük ödülünü elde etti.

İstanbul'da düzenlenen, TET AR-GE Proje Baharı 6 proje yarışmasında, 455 proje içinden ilk 90'a girerek katılan Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buket Çarbaş, Akıllı Enerji kategorisindeki projesi ile üçüncülük kazandı.



Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Çarbaş, KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız ile, TÜBİTAK TEYDEB tarafından desteklenen, Konya Teknokent FELSİM Akademi Kimya Analiz Danışmanlık San. Tic. Ltd. ޞti. bünyesinde yürüttükleri, "SolarSensPest: Pestisit Sensörü Olarak Kullanılan Fotosentezle Elektrik Üreten Güneş Hücresi Projesi", Proje Baharı yarışmasında üçüncülük ödülüne layık görüldü.



Solarsenspest kitinin, pestisit kimyasallarının analizini yapabilen bir güneş hücresi olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çarbaş, "Güneş hücresi, fotobiyoelektrokimyasal olaylara duyarlı bir sistemden oluşur ve elde ettiği elektrik akımını pestisit kimyasalları tanımak için harcar. Taşınılabilir ve diğer laboratuvar cihazlarına göre küçük olan Solarsenspest kiti, su analiz örneklerini yerinde, hızlı, duyarlı ve daha ekonomik bir şekilde yapabilmektedir. Pazar analizi yapıldığında ise su analizi yapan gıda tarım kontrol laboratuvarlarına, içme suyu satan su şirketlerine, tarım kooperatifleri ve tarım ilacı satan şirketlere, belediyelere ve hatta üniversitelerin Ar-ge laboratuarlarına yönelik olduğu söylenilebilir." dedi.



Projelerinin sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük ses getireceğine inandıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Çarbaş, "Solarsenspest isimli projemizin daha geniş bir kitle tarafından duyulmasını ve melek yatırımcıların proje destek yoluyla katılımlarını bekliyoruz. Bu projede emeği geçen herkese, başta değerli hocam Prof. Dr. Hüseyin Bekir Yıldız’a ve Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’e teşekkürlerimi sunuyorum." diyerek sözlerini noktaladı.



Yrd. Doç. Dr. Çarbaş elde ettiği başarının ardından KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü makamında ziyaret ederek kendisine projesi hakkında bilgi verdi. Rektör Akgül de Yrd. Doç. Dr. Çarbaş’ı tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Akıllı Enerji Buket Çarbaş Güneş hücresi Hüseyin Bekir Yıldız karamanoğlu mehmetbey üniversitesi kmü KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Mehmet Akgül Solarsenspest TET AR-GE Proje Baharı 6 TÜBİTAK TEYDEB üçüncülük ödülü