Bir çiftlik daha çıktı

TAKİP ET

Çiftlik Bank'ın ardından, benzeri yapılar birer birer ortaya çıkmaya devam ediyor

Çiftlik Bank'ın ardından, benzeri yapılar birer birer ortaya çıkmaya devam ediyor. ޞimdi de Karapınar'da batan çiftlik gündeme oturdu.

Çiftlik Bank skandalının ortaya çıkması ile harekete geçen Maliye ve Gümrük Bakanlığı, benzeri pek çok yapıyı tespit ederek şüpheli görülenlerin banka hesaplarına ve üye kayıt sistemlerine bloke uygulamıştı.

Bunlardan birinin, Çumra'da Birlik Beraberlik Tarım adı altında faaliyet gösterdiğini, şüpheli görülen firmanın ve yetkilisi olduğu belirlenen Serkan Erden'in bankadaki 1 milyon lira nakit parasının Bakanlık tarafından bloke edildiğini uygulandığını geçtiğimiz haftaki özel haberimizde aktarmıştık.

Türkiye'nin pek çok yerinde başlatılan soruşturmalar devam ederken, Kayseri'de Anadolu Farm adındaki bir firmanın da Çiftlik Bank benzeri bir yapılanmada olduğu iddiasıyla yapılan operasyonla, 4.500 üyesinden 8 ay içinde 90 milyon lira topladığı, çiftlik kurmak için toplanan paralarla, canlı hayvan alımı veya çiftlik kurulumu yapılmayıp, çeşitli şehirlerden arsa ve araziler aldıkları belirlenerek şirketin 3 yöneticisi tutuklanmıştı.

Tespit edilen bu şüpheli yapılara her gün bir yenisi eklenirken, bir haber de Karapınar'dan geldi.

Yüzlerce kişinin para yatırdığı belirlenen Sütbank adlı sistemle, üye olanların ödedikleri paralarla inek alınarak üyelere süt parası ödemesi yapılacağı vaat edildiği belirlendi.

Yaklaşık 1 yıl önce hayata geçtiği tespit edilen Sütbank'ın geçtiğimiz ay içinde üyelerine bir mesaj gönderdiği ortaya çıktı.

İddialara göre Sütbank bir ay önce üyelerine gönderdiği sms ile 533 adet hayvanın öldüğünü ve bu nedenle çiftlikteki üretimin geçici süre ile durduğu duyuruldu.



20 milyon lira civarında para topladığı iddia edilen firmanın yüzlerce üyesi olduğu söyleniyor. İnek başına aylık 250 lira ödeme vaadiyle para toplayan firma, üyeleriyle yaptığı sözleşmede her yıl 10 ay bu ödemeleri yapmayı taahhüt etmiş.

Geçtiğimiz yıl kurulan sistemde geçtiğimiz aya kadar ödemelerin düzenli yapılmasına rağmen, gelen sms ile 533 hayvanın birden telef olduğu duyurusu üyelerin paniğe kapılmasına neden oldu. Mesajı alan üyeler firmanın internet sitesinin de kapatıldığını görmesi üzerine ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar.

DKC Sütbank firmasına, 7 bin lira, 20 bin lira, 100 bin lira, 200 bin lira gibi miktarlarda ödemeler yaparak yatırım yapan yüzlerce üye, şimdi paralarını nasıl geri alacaklarını düşünüyorlar.

Karapınar'da sms ile battığını duyuran DKC Sütbank isimli firmanın dışında aynı sistemle çalıştığı öne sürülen 5 - 6 firmanın daha bulunduğu iddia ediliyor.

Anadolu Farm Birlik Beraberlik Tarım Çiftlik Bank çumra DKC Sütbank Karapınar kayseri Maliye ve Gümrük Bakanlığı Serkan Erden SMS Sütbank