Biçerdöver kontrolleri yapılıyor

TAKİP ET

Karaman'da biçerdöverlerinin kontrolünü yaptırmayanlara ceza kesilecek

Karaman'da biçerdöverlerinin kontrolünü yaptırmayanlara ceza kesilecek.

Karaman'da 1 milyon dekar alanın harmanında kullanılan biçerdöverler asgari kayıp oranı sağlamak için kontrolden geçiriliyor.



Tarıma elverişli arazilerin 1,5 milyon dekarlık kısmında hububat yetiştiriciliği yapılan Karaman'da, bunun 1 milyon dekarlık kısmında yetiştirilen hububatın hasat-harman işleri biçerdöverler aracılığı ile yapılıyor.



Kış aylarında iyi yağışlar alan, bahar yağışlarının da kısmen devam etmesine bağlı olarak, 2016 yılında toplam 282.668 ton olarak gerçekleşen buğday ve arpa üretiminin üzerinde bir rekolte beklenen şehrimizde, çiftçinin emek, zaman ve masraf harcayıp elde ettiği ürünün hasat esnasında zayi olmasını ve zarar görmesini önlemek için tedbir alınıyor.



Karaman merkez, Kazımkarabekir ve Ayrancı ilçelerinde oluşturulan 3 ayrı ekip ile hasat işlemlerinde kullanılan biçerdöverlerin tekniğe uygun, kayıp oranının asgari oranda gerçekleşmesini temin etmek için aralıksız kontroller yapılıyor.



Karaman Valiliğinin 07.07.2017 tarih ve 2017/8 sayılı tebliği uyarınca kontroller yapan Karaman İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, aksi davrandığını tespit edilen biçerdöver sahipleri ve operatörleri hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri gereğince cezai işlem uygulaması yapıyorlar.



Ürün ve tarla sahiplerinin de kayıp ve zararları en aza indirme noktasında hasat esnasında tarlasının başında bulunmaları ve kontrol ekiplerine yardımcı olmaları isteniyor.

ayrancı biçerdöver Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü harman hasat hububat yetiştiriciliği Kabahatler Kanunu Karaman Karaman İl Tarım karaman valiliği kazımkarabekir kontrol