Bezelyenin faydaları nelerdir?

TAKİP ET

Bilimsel adı; Pisum Sativum şeklinde isimlendirilen bu sebzenin tadının lezzetli olmasının yanı sıra, vücuda eşsiz faydaları bulunmaktadır.

Bezelyenin Faydaları Nelerdir?

- Bezelye, cildin yaşlanma etkilerine karşı korumaktadır. Kateşin, flavonoidler, karotenoid, epicatechin, alfa karoten vb. gibi antioksidanlar açısından zengin olan bezelye, cildin yaşlanma sürecini önler. Cilde doğal parlaklık katar.
- Bezelyede yer alan bol miktarda kumarestrol ismi verilen polifenolün bilhassa mide kanser gibi hastalıklara karşı önleyici olduğu bilinir.
- Bezelyenin içerisinde yer alan yüksek antioksidanlar, vücutta ciddi rahatsızlıklara sebep olacak türlü reaksiyonların önüne geçer.
- Bezelye; vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum, demir, bakır, manganez, çinko gibi pek çok mineral bakımından zengindir.

Bezelye Neye İyi Gelir?

Taze bezelye; eşsiz bir folik asit kaynağıdır. Folatlar, hücrelerin içerisindeki DNA sentezi adına gerekli B vitamini olarak tanımlanabilir. İncelemeler, yeterli oranda folat içerikli gıdaların, yeni doğan bebeklerde nöral tüp defektinin önlemede yardımcı olacağını tanımlamıştır.

Bezelye; karoten, lutein, zea-ksantan ve A vitamini gibi yeterli oranda antioksidan ve flavonoid içermektedir. A vitamini; cildin, gözlerin ve mukus zar sağlığının korunmasında yardımcı olan besinlerden birisidir.

Bezelye Ne İşe yarar?

- Kolesterolün dengelenmesine destek olur.
- Zihinsel işlevi destekler.
- Kan hücrelerinin sağlığını olumlu etkiler.
- Bağışıklığı güçlendirerek, hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Saç dökülmesinin önüne geçer.
- Beyinde yer alan nörolojik rahatsızlıkların tedavisine destek olur. Alzheimer hastalığına karşı korur.
- İçermiş olduğu mineraller ve vitaminler adına sürekli şekilde bezelye tüketimi tavsiye edilir. - Susam yağı ile bezelye beraber tüketildiği zaman; mantar hastalıklarını ve enfeksiyonları önleyici etki göstermektedir.
- Bütün gün bilgisayarla çalışan, telefon ile çok çalışmak zorunda kalan kişilerin, vücuduna aldıkları radyasyonun kötü etkilerini önler.

Bezelyenin Az Bilinen Faydaları
- Bir bardak çiğ bezelyenin içerisinde 58 mg C vitamini içermektedir. Bu içeriği sayesinde C vitamini gereksiniminin yüzde 65i, kadınların ise yüzde 77’sini karşılar.
- B vitamini açısından oldukça zengindir.
- Saç dökülmesini önler.
- Anti- aging özelliğinden ötürü yaşlanma karşıtıdır.
- Mide kanseri, akciğer kanseri gibi pek çok kanser çeşidine karşı korur.
- Bakır, çinko, manganez, demir, kalsiyum içerir.
- A vitamini ve Lutein içeriğiyle göz sağlığına olumlu etkilere sahiptir.
- İyi folik asit ve askorbik asit kaynağıdır. Bunun dışında önemli oranda A, B, C, E, K vitaminlerini içermektedir. Aynı zamanda çinko içerir.

Bezelyenin Kalorisi Nedir?

- Ham bezelyenin kalorisi 117 kaloridir.
- Konserve bezelye kalorisi 117 kaloridir.
- Haşlanmış bezelye kalorisi 134 kaloridir.
- Dondurulmuş bezelye 110 kaloridir.

Bezelyenin Zararları Nelerdir?

- Taze bezelye içerisinde yer alan lektin, bağışıklığı ve bağırsaktaki bakterilerin hassas dengesini bozabilir. Bu yüzden fazla tüketilmemelidir.
- Yeşil bezelye, kimi kişilerde yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden doktora danışmak önemlidir.
- Bezelyenin içerisinde bulunan fitik asit; demir ve çinko gibi minerallerin emilmesini önler. Bu ise beslenme eksikliklerine sebep olabilir.
- Yeşil bezelye; besinlerin emilimini önleyecek lektin ve fitik asit gibi anti- besinleri içermektedir. Bu ise; sindirim problemlerine sebep olabilir.