Belediye Dispanseri Ölüyor

TAKİP ET

Neresinden başlayıp, neresini yazmalı bilmiyorum

Neresinden başlayıp, neresini yazmalı bilmiyorum. İnsanın aklı, havsalası almıyor.

Birkaç gündür duyduğum ve olabileceğine ihtimal vermediğim son derece olumsuz bir gelişmenin karşısında, bu kadarı da olmaz dediğim zamanlarım oluyor. Sadece benim değil, birçok vatandaşımızın da dilinden hemen hemen aynı sözler dökülüyor; ama yetkililer bildiğini okumakta oldukça kararlı görünüyor.

Konu Karaman Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Karaman Belediye Dispanseri.

Yıllar önce vatandaşa kolay ulaşılabilecekleri sağlık hizmeti sunmak adına faaliyete geçirilen birimin ipi bugünlerde çekilmek üzere. Nedenini araştırdığımızda aldığımız cevaplar, bürokratik sözlerden başkası olmuyor. İşine geldiği zaman faaliyetlere göre karar çıkarabilme yetisine sahip idari mekanizma, işine gelmediği zaman bürokratik mekanizmanın ardına sığınıp, bütün suçu bürokrasiye yüklemekten çekinmiyor.

Konu ile ilgili yaptığım araştırma neticesine göre Belediye Dispanseri ile ilgili yürütülen çalışma geçtiğimiz yıla dayanıyor.

Karaman İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı kontroller sonucu Belediye Dispanseri’nde yeterli sağlık personeli bulunmadığı tespit ediliyor. Halen tek doktorla hizmet veren dispanserde, ikinci bir doktor bulundurulması şartı aranırken, aradan geçen bir yıl boyunca bu şart yerine getirilmiyor ya da getirilmek istenmiyor.

İl Sağlık Müdürlüğünün başka bir şartının daha olduğunu öğreniyoruz. Bu şart dispanserin halen faaliyet gösterdiği binanın ve binadaki bölümün de gerekli şartları sağlamadığı yönünde. Tabi bu güne kadar bu duruma da herhangi bir çözüm getirilebilmiş değil.

Gerek yer, gerekse personel yetersizliği bahane edilerek, Belediye Dispanseri kapatılmak isteniyor.

Ortada bir yanlışın olduğu muhakkak. İdari gücü elinde bulunduranların bu konuyu 24 saat içinde olumlu bir neticeye kavuşturabileceklerini bugün kundaktaki bebekler bile biliyor. Yani işin özü, bürokratik bahaneler oldukça yetersiz kalıyor.

Tabi dispanserin kapanmasından sonra bir başka sorun daha ortaya çıkacak. Bu da halen orada çalışmakta olan personelin durumu. Onlara ne olacak kimse bilmiyor ve bunca bilinmezin arasında belki de onlar kimsenin aklına gelmiyor.

Hangi faaliyeti yürüttüğüne, kimleri tedavi ettiğine ve kimlere sağlık hizmeti götürdüğüne bakılmaksızın, Karaman’a kazandırılmış bir hizmet değeri olan Belediye Dispanseri, sorunları ivedilikle çözülerek hayatına devam etmeli.

Taşa sözü geçecek şehrin ileri gelenlerinin ve idarecilerinin taşa dönüşmesi, yakın bir zamanda 3 milletvekili ile TBMM’de temsil edilecek Karaman için ne kadar faydalı bir tutum, bunu da zaman gösterecek.

Kapısını çalan herkese sağlık hizmeti sunan, personel yetersizliğine aldırmaksızın canla başla çalışan, daha da önemlisi kazanılmış bir değer olan Belediye Dispanseri’nin faaliyetine son vermek, nasıl bir hizmet anlayışıdır; varın orasını da siz düşünüverin gari.