Başyayla'nın Kırmızı Altını

TAKİP ET

Karaman'ın Toroslar'ın üzerindeki 3 bin 662 nüfusa sahip Başyayla ilçesinde kiraz bereketi yaşanıyor

Karaman'ın Toroslar'ın üzerindeki 3 bin 662 nüfusa sahip Başyayla ilçesinde kiraz bereketi yaşanıyor. Yılda 7 bin tonluk bir rekolteye sahip kiraz üretimine sahip olan Başyayla ilçesinde üretilen kirazın tamamına yakını ihraç ediliyor.

Başyayla'nın genel geçim kaynağını tarım ve hayvancılık oluşturuyor. Fakat bölgenin dağlık olması, tarım alanlarının geniş kullanımı konusunda hayli sıkıntılı. Bu durum ilçenin yakın zamana kadar genç nüfusunu göçe vermesine sebep olmuş. Fakat iklimin getirdiği avantajı iyi kullanan Başyayla çiftçisi bu durumu lehine çevirmeyi başarmış.



Başyayla Kaymakamı Fatih Kaşıkçı yaptığı açıklamada, "Meyvecilikte de kiraz ön planda. Yıllık üretim 7 bin ton civarında. Bu sene mevsimsel etkilerden dolayı rekolte düşük. Fakat kalite çok yüksek. Yani yüksek kalite, ürün düşüklüğünü telafi edecek," diyor ve ekliyor. "Bölge kiraz üretimi için oldukça uygun bir yer. Birçok yerde kiraz sezonu 15 günde biterken, Başyayla'da 2 ay sürebiliyor. Bugünlerde bazı bahçelerde kirazlar olgunlaşırken, yaylalardaki bahçelerde henüz olgunlaşmadı. Bu bir avantaj. Hiçbir yerde kiraz yokken burada olabiliyor. Burada yetişen kirazın kendine has kalitesi ve aroması var. Üretilen Napolyon cinsi kirazın tamamına yakını ihraç ediliyor. En çok Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Kiraz, raf ömrü çok fazla olmayan bir meyve. Toplanmasından ihracatçıya ulaşıncaya kadar bir zaman geçiyor. İhracatçı ise en yakın yere gönderiyor. Bu yıl fiyatı 9-10 liradan başladı. En büyük sorun pazarlama. Kirazla ilgili bir birlik, kooperatif yok. Bir alım merkezi yok. Üreticiler ürünlerini bireysel olarak satmaya çalışıyor. Bu durumda da tüccarın insafına kalıyor. Rekabet şansı, pazarlık imkanı kısıtlanıyor. Bu sorunun çözümü için bir alım merkezi kurma çalışmamız var. Bu merkez mini bir kiraz borsası gibi olacak. Üreticinin eli rahatlayacak.Yoğun kiraz fidanı ekimi var. İnsanımız uygun olan her yere kiraz fidanı dikiyor. Kaymakamlık kanalıyla destekler veriyoruz. İlçe sınırları içerisinde yapımı devam eden gölet ve sulama projeleri var. Bu projeler bittiğinde sulama imkanı olmayan yerlerdeki tarım arazileri de kiraz bahçesi alacak. Henüz meyve vermeye başlamamış binlerce fidan var. Yeni yapılacak bahçeler var. İnanıyorum ki çok yakın zamanda kiraz üretimi 10 bin ton sınırına yaklaşacaktır. İlçemiz kiraz üretiminde Türkiye'de ve dünyada söz sahibi olacak. Bugünler çok uzak değil."

Bunun yanında Başyayla Yeni Mahalle Muhtarı ve aynı zamanda bir kiraz üreticisi olan Ahmet Kalaycı da, uluslararası piyasaya yönelik kirazın üretimiyle yıllık üretimin daha da yükseldiğini ve modern bahçecilik şartlarına, bölge ikliminin de eklenmesiyle her yıl rekor düzeyde verim alındığını ifade ederken, Başyayla için dışarıya göç vermenin neredeyse durma noktasına geldiğini sözlerine ekliyor.

 

Ahmet Kalaycı bahçecilik başyayla Başyayla çiftçisi Başyayla Kaymakamı Başyayla Yeni Mahalle Muhtarı Fatih Kaşıkçı gölet ve sulama projeleri Haber Karaman Karaman karaman haber kiraz kiraz fidanı kiraz üretimi kooperatif Napolyon ortadoğu tarım ve hayvanc