Aylin Şengün Taşçı Kimdir?

TAKİP ET

Türk sanat müziği kökenleri orta Asya'ya kadar uzanan eski bir Türk musikisi dalıdır

Türk sanat müziği kökenleri orta Asya’ya kadar uzanan eski bir Türk musikisi dalıdır. Dünya üzerinden önemli 3 müzik türü arasında yer alan Klasik Türk müziği, Cumhuriyet ile birlikte Türkiye’de oldukça gelişmiştir.

Türk Sanat müziği Osmanlı’da dönemler ile birlikte önemli farklılıklar yaşamış ve son olarak Tanzimat dönemi ile romantik döneme girmiştir. Türk sanat müziği Cumhuriyet sonrası Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu ile birlikte tüm Türk sanat müziği sanatçılarını birer devlet sanatçısı haline getirmiştir. Ülkemizde aktif olarak TRT bünyesinde yaklaşık 150 sanatçı bulunmaktadır. Türk sanat müziği enstrümantal olarak oldukça farklı enstrümanlar ile icra edilmektedir. Türk Sanat müziğinin başlıca enstrümanları şunlardır; ud, kanun, keman, ney, tambur, lavta gibi enstrümanlardan oluşur. Bu enstrümanlara ek olarak zil, def, santur’da eşlik etmektedir. Tsm dinlemek isteyen müzik severler tv ve radyo gibi yayın organları üzerinden Türk sanat müziği şarkılarına ulaşabilirler. Türk sanat müziği yayını yapan kanalların yanı sıra kısmi olarak program yapan ve Türk sanat müziği eserlerini yayınlayan kanallar da bulunuyor.

Türk sanat müziği ve Türk müziği için önemli olan isimler arasında yer alan Aylin ޞengün Taşçı Türk müziğine birçok şey katmıştır. Aylin ޞengün Taşçı biyografisine bakacak olursak Ankara’da doğan Taşçı, TRT İstanbul Çocuk Korosu ile müziğe merhaba dedi. 5 yıl sonra Gençlik korosuna giren Taşçı, İstanbul üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Kamu yönetimi bölümüne girdi. Üniversite yıllarında İÜ Türk müziği korosunda yer alan Taşçı Türk müziği ile bu koroda tanıştı ve batı müziğinden vazgeçti. İstanbul Üniversitesi Konservatuarında yarı zamanlı Türk müziği bölümüne girerek Türk müziği serüvenine başladı.

1990 yılında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu kadrosuna katılan Taşçı burada 2004 yılında sanat yönetmeni oldu. 2005 yılında içerisinde Bir kızıl goncaya benzer şarkısının da bulunduğu Aştan Yana albümünü yayınladı. Bir kızıl goncaya benzer dudağın indir şarkısı oldukça beğenildi. Sonra sında Huzur, Hatırla, Aşina gibi solo albümlerde yayınlayan Taşçı, 2015 yılında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda Müdür ve Ses Sanatçısı olarak görev almaya başladı.