Asgari ücret nedir?

TAKİP ET

İşverenin, işçiye ödemek zorunda olduğu en düşük ücrete asgari ücret denir

İşverenin, işçiye ödemek zorunda olduğu en düşük ücrete asgari ücret denir.

Asgari ücret yönetmeliğe göre de asgari ücret; "İşçilere normal çalışma iş günü karşılığı ödenen ve işçinin gıda konut giyim ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek ücret."

Kısacası ihtiyaçların karşılanmasına yetecek en düşük ücrete asgari ücret denir. Asgari ücret bir başka anlamda işçi ile işveren arasında bir sözleşmedir.

Peki kimler belirliyor?

Asgari ücret komisyonu devlet işçi işveren kesimlerinin birlikte temsil edildiği bağımsız bir komisyon tarafından belirleniyor. Ayrıca komisyon temsilci katılımlarıyla asgari ücret tutarı belli kriterlerde bir sonra ki yılın asgari ücret tutarını da belirliyor. Komisyon asgari ücreti belirlerken ülkenin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durum ücretlilerin geçinme şartları göz önünde bulunduruluyor. 1982 Anayasasının ücrette "Adalet" başlığını taşıyan 55. maddesi, asgari ücretin tespitinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumunun göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından bir temsilci ile, bünyesinde en fazla işçi bulunduran en üst işçi kuruluşunun değişik kolları için seçeceği beş temsilci (Türk-iş,),bünyesinde en fazla işveren bulunduran işveren kuruluşunun değişik kolları için seçeceği beş temsilciden oluşuyor. Kurul oy çokluğu ile karar veriyor. Asgari ücret 16 yaşını doldurmuş ve 16 yaşını doldurmamış işçiler olmak üzere ayrı ayrı belirleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu her altı ayda bir yeni asgari ücreti belirlemek üzere toplanıyor.

Çalışan işçinin gereksinmeleri de gözetilerek tek kişi için belirlenen asgari ücret bir kişinin geçimine yeterli olmadığı gibi geçindirmekle yükümlü olduğu aile bireyleri de söz konusu olduğunda Devlet İstatistik Enstitüsü’nün dört kişilik bir aile için belirlediği yoksulluk sınırına bile yaklaşmıyor. Asgari ücrette her yıl yapılan artışa rağmen yapılan hesaplar asgari ücretin yoksulluk sınırı altında olduğu gerçeğini de değiştirmiyor. Maalesef asgari ücretin yaygın uygulandığı ülkemizde hakim ücretinde en az ücret olduğu gözleniyor.

adalet asgari ücret Asgari ücret nedir? Asgari Ücret Tespit Komisyonu Devlet İstatistik Enstitüsü