Araç trafik sigortası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

TAKİP ET

Araç trafik sigortası ticari veya şahsi tüm taşıtlara yapılması gereken yasal bir zorunluluktur.

Trafik sigortası aktif olarak kullanılan ve çalışır durumdaki tüm araçlar için yasalarla zorunlu hale getirildi. Aksi takdirde cezai işlemler uygulanır.

Araç trafik sigortası sizin değil kaza sırasında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin mal ve can kayıplarını koruma altına alır. Adınıza kayıtlı olması durumunda araç trafik sigorta sorgulaması bilgi ve gözetim merkezi aracılığıyla online olarak yapılabilir.

Araç Trafik Sigortası Neden Yapılır?

Araç trafik sigortası olası bir kaza durumunda mağdur olmamanız ve sebep olunan hasarın karşılanabilmesi adına zorunlu kılınmıştır. Gerçek ya da tüzel kişilere ait taşıtların trafiğe çıkmadan önce her bakımdan hazır olmaları gereklidir. Sigorta da bunlardan bir tanesidir.

Birbiri ile sıklıkla karıştırılabilen iki türü vardır; trafik ve kasko sigortası. Trafik sigortası zorunlu olmakla birlikte kasko sigortası kişilerin tercihleri doğrultusunda alabileceği bir karardır ve olası durumda kişinin kendi zararlarını karşılar. Trafik sigortasının belirli miktarlardaki hasar tutarını karşılayabilmek için yıllık olarak yenilenmesi gerekir.

Sigorta acenteleri aracılığı ile yaptırdığınız trafik sigortası ile olası kaza durumunda doğan maddi sorumluluktan kendinizi korumuş olursunuz. Bu maddi yükümlülükler, kaza durumunda zarar gören aracın tamiratı, karşı taraftaki sürücü ya da yolcuların hastanede tedavi görmesini gerektiren durumları ve hatta vefat etmeyi kapsar. Yapacağınız araç trafik sorgu sonuçları ile sigortanızın güncel durumunu ve hangi acente üzerinden yaptırdığınızı öğrenebilirsiniz.