Araç klimalarındaki ölümcül tehlike

TAKİP ET

Sıcak yaz günlerinde araçlarımızda bulunan klimaların doğru çalıştırılmadığı zaman ölümcül riskleri beraberinde getirebileceğini biliyor muydunuz? Hava sıcaklıklarının yüksek derecelerde seyretmesi, a

Sıcak yaz günlerinde araçlarımızda bulunan klimaların doğru çalıştırılmadığı zaman ölümcül riskleri beraberinde getirebileceğini biliyor muydunuz?

Hava sıcaklıklarının yüksek derecelerde seyretmesi, araçlarda bulunan klimaların en yüksek ayarlarda çalıştırılmasına sebep oluyor. Özellikle kapalı bir park alanında bulunmayan ve saatlerce güneş ışığına ve ısısına maruz kalan araçlarda, motorun çalıştırılmasıyla birlikte hemen açılan klimalar, tedavisi oldukça zor olan hastalıklara davetiye çıkarıyor. Spazmlar ve yüz felci gibi bilinen rahatsızlıkların yanında bir de halkın bilmediği bazı hastalıklar var ki bunlar insanı ölüme bile götürecek cinsten.

Güneş ışığına maruz kalacak şekilde dışarıda bırakılan araçlar kapalı olan camlarından dolayı havasız kalan ortamda biriken benzen maddesi, solunduğu takdirde birçok hastalığın sebebi olmakta. Gölgede bile bıraktığımız zaman aracın içinde 400 ila 800 mg benzen birikiyor.

Örnek vermek gerekirse, aracınızı 16 dereceden yüksek bir hava sıcaklığında güneşte bıraktıysanız, aracınızda biriken benzen miktarı 2000 ila 4000 miligrama kadar yükselebiliyor. Bu da normal seviyenin neredeyse 40 katı demek.

Camlar kapalı bir şekilde aracınıza bindiğiniz andan itibaren benzen solumaya başlarsınız. Bu durumdan ise karaciğeriniz, kemik dokularınız ve böbrekleriniz etkilenir. Benzenin vücudunuzdan atılması ise oldukça uzun bir zaman alır. Klimalar, ortama soğuk hava vermeye başlayana kadar, öncelikle araç içerisinde ısınan havayı ve beraberinde benzeni dışarı üfler. Benzen, kansere yol açan zehirli bir maddedir.

İşte bu yüzden araçlara ait kullanma kılavuzlarında klimanızı çalıştırmadan önce aracınızın için havalandırmanız için tüm camları açarak bir süre yol almanız gerektiği yazar. Aracın hızıyla oluşacak hava dolaşımı açık olan pencerelerin de yardımıyla, benzenin ortamdan dışarı atılmasına yardımcı olur.

Aracınıza bindiğinizde, garip bir koku almasanız bile, önce 1-2 dakika süresince camları açın sonra klimayı çalıştırın. Arabayı çalıştırdıktan sonra da pencereleri bir süre daha açık tutun. Böylece hem kendinizi hem de arabanıza binenleri zehirli maddelerden korumuş olursunuz.

araba araç benzen böbrek böbrek hastalıkları diyabet hipertansiyon Kanser karaciğer karaciğer hastalıkları OTOMOBİL otopark sıcak sıcak hava spazm tehlike yaz sıcağı yüz felci zehirlenme zehirli maddeler