Akaryakıt istasyonlarına "ceza" geldi

TAKİP ET

2016 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Enerji Piyasası Düzenlene Kurumu'nun imzaladığı protokol ile, akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların bilgilerinin sorgulanmasını sağlayan Benzin Takip

2016 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Enerji Piyasası Düzenlene Kurumu'nun imzaladığı protokol ile, akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların bilgilerinin sorgulanmasını sağlayan Benzin Takip Projesi, Ocak 2017'de faaliyete geçerek, şahsa ve mal varlığına karşı işlenen suçların aydınlatılması, suç şüphelilerinin en kısa sürede yakalanarak adli mercilere sevk edilmesi ve yine daha önce meydana gelen asayiş olaylarının aydınlatılması planlanmıştı.

Proje ile akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların, zaman, lokasyon, plaka, yakıt türü ve miktarı bilgilerinin sisteme girilmesi zorunlu hale gelmişse de, pompa görevlilerince yapılan bu veri girişi işlemlerinde yaşanan sorunlar, yeni problemlere neden olmuştu.

Şüpheli plakalarla ilgili işlem kaydı nedeniyle harekete geçen emniyet güçlerinin, akaryakıt istasyonlarında bu bilgilerin Benzin Takip Sistemine aktarılmasını sağlayan pompa görevlilerinin kimilerinin sürekli aynı plakaları sisteme girmeleri, kimilerinin yanlış plaka bilgilerini kaydetmeleri gibi sebeplerle, iş yükünün artmasının yanında önemli bir zaman kaybına da neden oluyordu.



Söz gelimi aranmakta olan bir araca ait plaka bilgilerinin, bir akaryakıt istasyonundan yakıt aldığını ortaya koyan Benzin Takip Projesindeki işlem kaydı nedeniyle harekete geçen polis, ilgili istasyona ekip yönlendirerek, söz konusu aracın yakalanması için çalışma başlatıyor, ancak akaryakıt istasyonunda yapılan işlem bilgilerinin kontrolünde, pek çok kez araç plakasının yanlış yazıldığı ortaya çıktığından, yönlendirilen ekipler elleri boş bir şekilde geri dönmek zorunda kalıyorlardı. Bu çalışmalara ayrılan zaman, araç ve personeller hesaba katıldığında, polis ekiplerinin artan iş yükü ve kaybedilen zaman gibi unsurlar, proje ile amaçlanan verimi elde etmeyi engeller hale gelmişti.

İşte bu sonuçlar ışığında, Karaman Valiliği tarafından, Karaman il sınırları içinde akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçlara ait plakaların sisteme giriş usullerini düzenleyen bir karar yayımlandı.

23 Ekim 2020 tarih ve 2020/9 sayılı karar ile, Karaman il sınırları dahilindeki akaryakıt istasyonlarından yakıt alan araçların plakalarının Benzin Takip Sistemine yanlış, eksik, hatalı girişlerinin ve hiç giriş yapılmamasının engellenmesi hedefleniyor.

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık imzası ile yayımlanan kararda, Benzin Takip Sistemine yakıt alan araçların bilgilerinin bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış girilmesi, açıktan yakıt satışıyla ilgili plaka bilgilerinin sisteme girilmemesinin tespit edilmesi durumunda akaryakıt istasyonları hakkında cezai işlem uygulanacak.



Kararda, cezai hüküm Kabahatler Kanununun "Emre Aykırı Davranış" başlıklı 32. maddesine dayandırıldı. İlgili madde ise şöyle: “Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.”

Karar yayımlandığı gün (23 Ekim 2020) itibari ile yürürlüğe girdi.