AB üyelik müzakereleri bitti mi?

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu Türkiye aleyhindeki rapor kabul etti

Avrupa Parlamentosu Türkiye aleyhindeki rapor kabul etti.

Rekor sayıda kabul oyuyla onaylanan rapora 52 evet oyuna karşın sadece 3 hayır oyu verildi.

AP Dışişleri Komisyonu Hollandalı Kati Piri'nin hazırladığı Türkiye raporunu oylamaya sundu. Türkiye raporuna, 68 vekilden 51'i evet, 3'ü hayır oyu verirken 14 vekil çekimser kaldı.

Raportör, "Türkiye'deki insan haklarının çiğnenmesi ve bunun sonucunda çıkacak sonuçlar bizi bir hayli endişelendirmekte. Bugün kabul ettiğimiz önerge, eğer anayasa paketi değişmeden uygulanırsa, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin resmi olarak askıya alınması gerekeceği anlamına geliyor" açıklamasını yaptı.

Kati Piri, Türkiye'nin üyelik sürecinin askıya alınmasının AB'ye katılım öncesi sağlanan fonların da askıya alınmasını gerektirdiğini söyleyerek, şayet ilişkiler kesilirse Türkiye'ye tahsis edilen fonların Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarına dağıtılacağını ve AB bütçesindeki paranın doğrudan doğruya Türk halkına verileceğini iddia etti.

Piri, Türkiye'nin son 6 yıldır mültecilere ev sahipliği yaptığını kabul etmek gerektiğini, halen Türkiye'de 3 milyondan fazla mültecinin bulunduğunu belirterek, AB üyesi ülkeler olarak daha fazla mülteci alma sözü verdiklerini ve bu sözü tutmak zorunda olduklarını söyledi. Piri ancak bu nedenle Türkiye'nin AB'yi tehdit etmesinin kabul edilemeyeceğini savundu.

AB AP Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu fon insan hakları Kati Piri mülteci oylama Raportör Türkiye raporu üyelik müzakereleri