740. Türk Dil Bayramı kutlandı

TAKİP ET

Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri Karaman'da yapıldı

Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri Karaman'da yapıldı.

740'ncısı düzenlenen Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma etkinlikleri, 13 Mayıs Cumartesi günü Hz. Mevlana ve Hz. Yunus'a sevgi yürüyüşü ile başladı.

Kutlama Komitesinin Atatürk anıtına çelenk koyması ile devam eden programda 15 Temmuz Demokrasi Meydanından başlayan yürüyüş, mehter eşliğinde Cumhuriyet Parkına kadar sürdü.

Hz. Mevlana ve Hz. Yunus'a Sevgi Yürüyüşüne Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konuk, Recep ޞeker, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

Etkinlikler kapsamında, Karaman Belediyesi tarafından hazırlatılan İlçe, Belde ve Köyleri ile Karaman Tarihi isimli kitabın tanıtım kokteyli düzenlendi.

Programın devamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonu’nda “Dilimiz Kimliğimiz” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panelin açılış konuşmasında Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türk dilinin konuşulduğu coğrafyaları aydınlatmayı sürdürdüğünü söyledi.

Bakan Elvan şöyle konuştu; "740 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey'in tutuşturduğu meşale bugün sadece bu toprakları değil, Türkçemizin konuşulduğu muazzam bir coğrafyayı aydınlatmaya devam ediyor. Bu vesile ile Karamanoğlu Mehmet beyi rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun mekanı cennet olsun. Biz Türkler için vatanın en güzel tariflerinden biride Türkçenin konuşulduğu yerdir. Türkçenin sadece insan olarak bizim değil, dağa, taşa, eşyaya ve evrene nüfuz ettiği yerlerdir. Bugün Türkiye bin yıldır bizim vatanımızsa, burada dünyaya hala model olabilecek bir uygarlık inşa etmişsek bu başka pek çok değer yanında Türkçe sayesindedir, konuştuğumuz dil sayesindedir, annemizin söylediği ninniler, yaktığı ağıtlar sayesindedir. Bu dille oluşturulan sözlü ve yazılı muhteşem edebiyat sayesindedir. Dil eşyayı, evreni sadece adlandırmakla kalmaz aynı zamanda anlamlandırır. Adlandırma ve anlamlandırma birbirinden bağımsız değildir. Onun için Türkçe bizim sadece dilimiz değil, aynı zamanda kimliğimizdir. Bu kimliğin güçlü olması, bu kimliğin zengin olması bu kimliğin lekelenmemesi için hepimiz üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz.”

Bakan Elvan’ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Turan Karataş başkanlığında ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hacı Ömer Karpuz ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nden Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın konuşmacı olarak katıldığı “Dilimiz Kimliğimiz” konulu panel ve ardından ޞiir, Kompozisyon ve Resim yarışmasında dereceye girenlere ödül töreni düzenlendi.

740. Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri kapsamında Karaman Belediyesi tarafından her yıl olduğu gibi bu yıl da Yunus Emre Hoşgörü sofrası kuruldu. Düzenlenen programda binlerce vatandaş aynı sofrada buluştu.

Yunus Emre Camii avlusuna kurulan Hoşgörü Sofrası ikramına; Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Milletvekilleri Recep Konuk, Recep ޞeker, Karaman Valisi Süleyman Tapsız, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, AK Parti İl Başkanı Nazmi Ünlü, Protokol Üyeleri, Balkan Ülkelerinden gelen misafirler, daire müdürleri ve on binin üzerinde vatandaş katıldı.