6 ÖNEMLİ ADIMDA FİNANSAL BAŞARI

TAKİP ET

Hepimizin aklında her zaman şu soru vardır; Nasıl zengin olunur? Burada anlatmak istediğimiz nasıl zengin olunabileceği değil elbette

Hepimizin aklında her zaman şu soru vardır; Nasıl zengin olunur?

Burada anlatmak istediğimiz nasıl zengin olunabileceği değil elbette. Zengin olmak bir yana, sahibi olduğumuz birikimlerimizi korumak daha akılcı bir yol. Yine de ek birikim ya da yatırım olanakları sunan araçları ya da yöntemleri anlatmak, daha rahat bir yaşam biçimi hayal edenlere umarız yardımcı olacaktır.

Ekstra kazanç sağlayabilmenin yolu, öncelikle çalışmaktan ve kişinin kendini yetiştirmesinden geçer. Bu yaştan sonra türü serzenişlere kulaklarını tıkamayanlar, karşılarına çıkacak fırsatların da sadece tembelliklerinden dolayı kaçtığı her zaman görmektedirler. Çünkü öğrenmenin hiçbir surette yaşı yoktur, yaşla da ilgisi yoktur.

Finansal hedefleri gerçekleştirmedeki birinci aşama; mantıklı hedef tayiniyle alakalıdır. Mantıklı bir hedef seçildiğinde ve belirlenen iş gücüne ve takvime uyulduğu takdirde, birinci aşama kolaylıkla geçilebilir. Fakat dediğimiz gibi hedeflerin akla ve mantığa yatkın olması şart. Örneğin, bir otomobil almak isteyen bir kişinin, kazanç-birikim oranına göre bir hedef koyması hedefine doğru yol aldığı adımlarında, onu bu hedefine zorlanmadan taşıyacaktır. Düşük bir kazançla, çok yüksek bir fiyata sahip bir otomobile, kısa bir zaman içerisinde ulaşmayı düşünmek ise hayalperestlikten öteye gitmez.

İkinci aşama ise, hedeflediğiniz nokta ile başlangıç noktanızın neresinde olduğunuzu tayin etmektir. Bu noktada koyduğunuz hedefi, o hedefe ulaşabilme zamanını ve o hedefe ulaşmak için yaptığınız birikimlerin ya da yatırımların hangi noktada olduğuna dikkat etmelisiniz.

Üçüncü aşama, bütçenizin gelirler ve giderler dengesini korumaktır. Para biriktirmenin önemini ve para biriktirilebilmesi için gereken şartları sağladığınızdan emin olmalısınız. Gereksiz harcamalardan kurtulmak, kayıplarınızı zaman içerisinde potansiyel bir kazanca dönüştüreceği için, para kazanmak ve para harcamak konusunda pratik bir öz eğitimi de beraberinde getirecektir.

Dördüncü aşama, ilk başlarda hedeflerinizi küçük tutmanız yönünde olmalıdır. Çünkü küçük hedeflere ulaşıldıkça, bir sonraki hedefiniz büyüyecek ve zaman içerisinde en baştaki pozisyonunuzdan oldukça ileride olduğunuzu göreceksiniz. Küçük hedeflere ulaşmanız, aynı zamanda psikolojinizi de olumlu olarak etkileyeceği için, moral olarak da yüksek bir seviyede olacaksınız ve bir sonraki hedefinize yürürken, bu moral motivasyonu sizlere oldukça yardımcı olacaktır.

Beşinci aşama, hedeflerinize olan sadakat olmalıdır. Belirlediğiniz takvimin gerisine düştüğünüz durumlarda asla vazgeçmemeli ve rutininize sadık kalmalısınız. Evdeki hesabın çarşıya uymaması zaten mutlak bir kaidedir. Fakat bu uyumsuzluk, hedefinizle sizin aranıza asla girmemeli.

Altıncı aşama ise finansal durumunuzu ve hedeflerinizi sık sık gözden geçirmeniz olmalıdır. Para nasıl kazanılır anlayışı, zaman içerisinde sizlerde bir hırsa sahip olabilir. Bu yüzden birikimlerinizi, riski oldukça düşük yatırım araçlarına yönlendirmeniz ve bu yatırım araçlarını sıklıkla takip etmeniz, bu aşamada size oldukça faydalı olacaktır.

Unutulmamalıdır ki, küçük miktarlar bir araya geldiğinde büyük rakamları oluşturur. Kazancınızın ve buna oranladığınız birikimin ilk başlarda küçük rakamlar olarak karşınıza çıkması, sizi asla hırslandırmamalı.

Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak da var.

altıncı aşama beşinci aşama birinci aşama dördüncü aşama ek birikim ekstra kazanç finansal i̇kinci aşama kazanç-birikim oranına nasıl zengin olunur otomobi̇l para rahat üçüncü aşama yaşam biçimi yatırım zengin zengin olmak