2025 Planlı Üretim Kapsamında ÇKS Beyanlarında Gerçeğe Aykırı İfadeler 5 Yıl Destek Yoksunluğu Getirecek

TAKİP ET

2025 Planlı Tarımsal Üretim uygulaması kapsamında, ÇKS beyanlarında gerçeğe aykırı bilgi veren çiftçilere 5 yıl süreyle destek alamama yaptırımı getirildi. Geçtiğimiz yıl uyarı alan üreticilerin 15 Mart itibarıyla e-Devlet üzerinden düzeltme yapmaları gerektiği açıklandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Planlı Üretim Hakkında Kritik Duyuru

2025 yılı itibarıyla uygulamaya konulan Planlı Tarımsal Üretim kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) bildirimlerinde yapılan gerçeğe aykırı beyanlar konusunda üreticiler uyarıldı. Mehmet Bayram'ın aktardığı bilgilere göre, bu ekim sezonundan itibaren ÇKS kaydındaki ürün ile fiilen ekilen ürünün farklı olduğunun tespit edilmesi ciddi yaptırımları beraberinde getirecek.

Yeni Yaptırımlar Yolda: 5 Yıl Destek Yok

Geçtiğimiz üretim yılında, planlamaya uyulmaması durumunda uygulanan yaptırımların sadece uyarı niteliğinde olduğu ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yazılı bildirimlerle yetinildiği belirtildi. Ancak bu sezondan itibaren, Tarım ve Orman Bakanlığı, planlamaya uymayan üreticilere ağır cezalar uygulama kararı aldı.

Bakanlıkça belirlenen ürün gruplarında üretim planlamasına aykırı hareket eden çiftçiler için uygulanacak yaptırımlar şöyle sıralanmıştır:

Uyarı tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Bakanlığın hiçbir destekleme programından yararlanamama.

Planlamaya aykırı üretime bir sonraki yıl da devam edenlere, üretilen ürünün yıllık brüt hasılasının %1 ila %5'i oranında idari para cezası uygulanması.

Hak Kayıpları ve Düzeltme Takvimi

Planlı üretime uymayan ve yetiştirdiği ürünü ÇKS'de gösteremeyen çiftçiler; TMO’ya ürün satışı, TARSİM tarım sigortası desteği ve süspansiyonlu Banka kredilerinde teminat gösterme imkânı gibi birçok önemli haktan mahrum kalacak.

Mehmet Bayram, geçtiğimiz yıl uyarı alan üreticilerin hak mağduriyeti yaşamaması için düzeltme haklarını kullanmalarının hayati önem taşıdığını vurguladı. Düzeltme ve Ürün Değişikliği takvimi şu şekilde belirlendi:

15 Mart – 15 Nisan 2026: e-Devlet üzerinden ürün değişikliği yapılabilecektir.

15 Nisan – 30 Haziran 2026: Yerinde tespit işlemleri ile ürün değişikliği gerçekleştirilebilecektir.

Üreticilerin mağduriyet yaşamaması adına, fiilen ekilen ürün ile ÇKS beyanlarının birebir uyumlu olmasına azami dikkat etmeleri önemle rica olunur.

Editör: Haber Merkezi
Kaynak: Sosyal Medya